Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако приготвяте киселото зеле в бидон, задължително направете това преди да го сложите в него

04 ноември 2022, 16:07 часа

Дървената бъчва е най-подходящият съд за ферментация на киселото зеле. Някога нашите баби винаги са приготвяли зелето точно в този съд. 

Но съвременните домакини предпочитат да използват бидони или пластмасови кофи. Предимствата им са, че по-компактни и по-евтини. Освен откриването на дървена бъчва е почти невъзможно.

Защо киселото зеле потъмнява - грешките, които дори опитните домакини допускат

В случая, ако искате да приготвите малко количество зеле, може да използвате дори пластмасова кофа. Но преди да сложите зелките в нея или в бидона, има нещо, на което задължително трябва да обърнете внимание.

На какво трябва да обърнете внимание при приготвянето на кисело зеле в бидон?

Не всеки пластмасов съд, независимо дали е кофа или бидон, е подходящ за приготвяне на кисело зеле.

В процеса на ферментация, който е отговорен за вкуса на зелето, се отделя млечна киселина. Това вещество реагира при контакт с пластмаса.

Зеленчукът, който задължително трябва да сложите в бидона с киселото зеле, за да е хрупкаво и сочно

Ето защо, преди да сложите зелето в пластмасовия съд, трябва да проверите дали той е подходящ за съхранението на храна. Ако съдът не разполага със съответната маркировка, по-добре не го използвайте за тази цел.

Когато избирате бидон или кофа за мариноване на зелето, спрете се на бели или прозрачни контейнери. Цветната пластмаса обикновено съдържа допълнително вредни вещества заради оцветителите в нея.

Също така не забравяйте предварително да измиете добре бидона. Може да добавите няколко капки амоняк към течността за измиването му. След 20 минути го изплакнете добре.


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес