Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако не можете да спите: 7-те най-добри билкови напитки за сън

14 октомври 2024, 20:30 часа

Лекарите не препоръчват пиенето на черен и зелен чай преди лягане. Класическият чай, подобно на кафето, съдържа много кофеин, който може да развали нощната ви почивка. Най-добрата алтернатива за вечерта са билковите напитки.

Билковите чайове се използват широко за релаксация и подобряване на качеството на съня. Има научни доказателства, потвърждаващи ефективността на билковите напитки при безсъние.

 

Още: Топ 4 здравословни напитки за октомври

1. Корен от валериана

Коренът от валериана се използва за намаляване на безсъние, емоционална възбудимост, главоболие и сърцебиене. Вярно, мирисът и вкусът му са специфични и не всеки ще го хареса. За да подобрите вкуса на този чай, можете да добавите към него капка мед или сироп.

 

2. Лайка

Още: Това са двете най-полезни напитки през зимата и есента

Лайката съдържа много активни химични съединения, включително апигенин. Това вещество се свързва с бензодиазепиновите рецептори в мозъка и има лек успокояващ ефект.

 

3. Лавандула

Изследванията за ефективността на лавандулата са ограничени. Известно е, че лавандуловото масло, приемано през устата в малки количества, подобрява качеството и продължителността на съня, намалява честотата на нощните събуждания и подобрява настроението.

Още: 3-те най-полезни напитки за здравето на жените

 

4. Маточина

В миналото с нейна помощ са били лекувани различни инфекции - вирусни и бактериални. Сега ви помага да успокоите безпокойството си преди лягане.

 

5. Пасифлора

Подобно на лайката, пасифлората съдържа определени флавоноиди, които се свързват със същите рецептори в мозъка като бензодиазепините и могат да помогнат за намаляване на симптомите на тревожност и подобряване на съня.

 

6. Чай от банан

Пиенето на топъл бананов чай ​​преди лягане може да улесни заспиването. Тези предположения обаче изискват допълнителни изследвания.

 

7. Кора от магнолия

Китай това лекарство традиционно се използва за подобряване на съня от хиляди години.

Основното му съединение, хонокиол, намалява времето, необходимо за заспиване, като се свързва с GABA рецепторите в мозъка.

 

Още три напитки, които действат като сънотворни

Не само билковите чайове през нощта ви помагат да спите като бебе.

·       Обикновено мляко. Основното е, че е топло. Към него можете да добавите мед или индийско орехче.

·       "Златно" мляко. Това всъщност е обикновено топло мляко, към което трябва да добавите чаена лъжичка куркума. Трябва да пиете златно мляко половин час до час преди сън.

·       Сок от череши. За постигане на ефект лекарят съветва да се пият най-малко 400 милилитра истински, за предпочитане прясно приготвен сок от череши.

Но е по-добре да избягвате напитките, съдържащи кофеин - класически чай, кафе, газирани напитки, горещ шоколад  - в късния следобед, особено ако вече имате проблеми със съня. Лекарите препоръчват на младите хора да не пият такива напитки 4-6 часа преди лягане, а на по-възрастните - 8-10 часа преди лягане. Алкохолът също е в списъка на забранените. Въпреки първоначалния релаксиращ ефект и по-бързото заспиване, пиенето на алкохол вечер обикновено води до неспокоен сън и чести събуждания.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес