Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако направите тези 5-те неща, ще опознаете по-добре себе си

05 април 2022, 11:50 часа

Понякога най-трудно ни е да разгадаем себе си и собствените си мисли и чувства. Важно е да сме наясно с тях, за да сме в хармония със себе си и да се чувстваме щастливи. Има някои доказани методи, които може да ни помогнат по пътя към себепознаването и определянето на емоциите ни. Ето и част от тях:

Започнете да си водите записки

Под формата на дневник, бележки или друг вид по ваш избор, записването на чувствата и мислите ви ще ви помогне да изгоните негативизма, както и да погледнете на събитията с други очи. По този начин се свързваме в дълбочина със себе си.

Не се критикувайте

Не бива да се съдите за това, че изпитвате даден вид емоция. Всеки от нас преминава ежедневно през различни емоционални състояния, но за да успеем да ги преодоляваме, ние трябва да приемем, че те са неизбежни. Гледайте на тях като по-дълбоко свързване със себе си, откриване на нови черти от характера, като временно състояние, дошло за да ни направи по-издръжливи и силни.

Насочете чувствата си към положителни действия

Всички емоции, които изпитваме, ни снабдяват с енергия, която можем да преобразуваме по какъвто начин решим. Използвайте енергията от всеки вид чувства, дори и най-негативните, за направата на нещо добро, на положителна крачка към бъдещето и за самоусъвършенстването си. По този начин ще се избавите от негативизма и дори ще се почувствате много по-удовлетворени. Винаги насочвайте енергията си към положителни мисли и действия.

Медитацията е добър начин да балансираме себе си

Отделяйте време за себе си всеки ден, за да може да си обърнете достатъчно внимание и да разрешите проблемите, които ви терзаят. Медитацията е добър начин да се откъснем от реалността и да се свържем на по-дълбоко ниво със себе си. Това е едно от най-добрите упражнения, спомагащо за емоционалната интелигентност на всеки. Ежедневното практикуване на медитация ще ви свърже с емоциите ви, ще ви позволи да обмислите редица важни за вас сфери от живота – любовта, семейството, идеите и т.н., като ви откъсне от всичко негативно.

Вие сте тук и сега

Последно, но не по важност, е да живеете за настоящия момент и в него. По този начин ще имате ясна представа за това какви сте в момента, какво ви кара да чувствате настоящето и как ви влияе то. Не се притеснявайте за минали събития, както и не очаквайте бъдещите такива. Насладете се на момента, в който съществувате тук и сега. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес