Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако имате мазна коса, това е най-добрата прическа за Вас

29 ноември 2022, 17:35 часа

Мазната коса е неприятен козметичен дефект, който може сериозно да застраши самочувствието и настроението ви. Грижата с подходяща козметика, както и медицинският преглед, изключващ здравословни причини като хормонален дисбаланс, водещ до прекомерно омазняване на косата, са важни, но, докато търсите причините или решение на проблема, е важно да изберете подходяща за мазна коса прическа. Ако страдате от мазна коса, със сигурност ви липсва и обем в корените, което прави неподходящи редица форми и дължини за косата ви. В идеалния случай ще се консултирате с дерматолог относно скалпа, с фризьор относно формата и дължината, подходящи за вас, и с колорист относно цвета, за да изберат най-удачните за мазна коса. Ако обаче подобни консултации са неприемливи, невъзможни или твърде скъпи за вас, може да последвате съветите ни за избор на подходяща за мазна коса прическа.

Бърза и лесна домашна маска за мазна коса с оцет – забравете за проблемите с косата

Най-подходящата за мазна коса прическа за Вас

Ако корените ви са изключително мазни, връзването на косата или направата на плитки и кокове няма да скрие този факт. За да съумеете да прикриете мазните корени, ви е нужен помощник – лента за коса. Добро решение за мазна коса е следната прическа. Вържете косата на висока конска опашка. Това не помага за прикриване на мазните корени, залепнали буквално за скалпа ви, нали? Има решение – все пак това специална за мазна коса прическа. Използвайте гел с мокър ефект, за да обработите пригладената коса. Така дефектът се превръща в ефект и никой не може да забележи, че корените са изключително мазни. За още по-завършен вид може да поставите над челото в основата на косата панделка, аксесоар, изкуствена плитка или просто лента за глава.

Най-добрите съвети за здрава и красива коса

Най-големият проблем при мазната коса е залепването ѝ за скалпа. При мазни корени придаването на нужния обем и чист вид без измиване, изсушаване и продукти за обем е невъзможно. Вместо да се опитвате да придадете обем, зализвайте и заглаждайте със специални продукти за блясък или с гел с мокър ефект. Така косата и прическата ще изглеждат много по-завършени, здрави и поддържани, отколкото ако се опитвате да повдигнете от корена мазната коса.

Подобни трикове за мазна коса ви спестяват и времето на измиване, както и усилието да измивате косата си всеки ден, което всъщност е вредно за коса с мазни корени, тъй като предизвиква отделянето на повече себум и в дългосрочен план влошава състоянието на скалпа ви. Не ви съветваме да миете косата си само веднъж в седмицата, но и ежедневното измиване не е препоръчително. През ден-два е оптималният вариант при мазна коса. Докато търсите причините за мазната ви коса и ги решения за преодоляването им, избегнете ежедневното и вредно за косъма миене на косата именно с подходяща за мазна коса прическа като тази, която препоръчахме за вас.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес