Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако чуете тези фрази - някой се опитва да ви манипулира!

12 април 2024, 20:00 часа

Темата за манипулацията е била актуална във всички времена и епохи - защото в човешкото общество езикът е основното оръжие. Една дума може да нарани, но и да вдъхнови; да обиди или да мотивира за действие. Обикновено почти всеки човек неведнъж е попадал в манипулативен капан.

Манипулативни техники може да използват най-близките ви хора, началници, колеги, приятели, партньори, продавачи. Когато се поддадем на емоции, ние действаме според тяхната воля – а си въобразяваме, че решението за действието е наше.

Ето някои манипулативни фрази!

1. „Хора като теб не могат да направят това!“

Предизвикателството е доста ефективна провокация. Чувайки тази фраза, човек има желание веднага да докаже, че може всичко, че е добър. В случая вариантите на манипулативно внушение са два:

- добър, симпатичен човек би направил именно това;

- слаб или лош човек не може да направи такова нещо.

2. „Реагираш прекалено емоционално!“

Изричайки тази фраза, събеседникът обезценява вашата емоция – тоест, чувствата ви. Не се поддавайте на тази манипулация! Помнете, че човек има право на всякаква емоция. Особено когато става въпрос за лични отношения.

Как да разпознаем признаците на емоционална манипулация и какво да правим?

3. „Ти си виновен!“

Това е ефективна манипулация – да се събуди чувство за вина, да се прехвърли отговорността за случващото се на друг човек.

4. „Ти ме огорчи и обиди!“

Отново внушаване на чувство за вина. Манипулаторът / манипулаторката иска да започнете да се оправдавате.

5. „Тук не решаваш ти!“

Тази фраза е манипулация чрез натиск. Целта на манипулатора е да ви убеди в превъзходството си и бързо да вземе властта. Варианти на фразата:

- „Сега ще направиш... (еди-какво си)!“

- „Тук аз решавам!“

6) „Никой няма нужда от тебе!“

Обезценяване и подчинение. Манипулаторът иска да ви докаже, че никой, освен него, не се нуждае от вас. Има огромно разнообразие от формулировки:

- „Никой не те обича!“

- „Никой не те взема на сериозно!“

- „Никой няма да те наеме!“

Такива специално изградени фрази внушават жалост, карат ви да се чувствате виновни или да се съмнявате в способностите си. Манипулаторите обичат да ги използват.

7 психологически трика за манипулиране на манипулатори

7. „Ти не разбираш какво имам предвид!“

Някои хора искат да се съмнявате в себе си и в паметта си. Внушението е, че манипулаторът „няма нищо общо“ с това и всичко си е по ваша вина.

8. „Ти преувеличаваш!“

Друг начин да ви накара да се съмнявате в себе си. Не се оставяйте да бъдете убедени!

9. „Това е, от което се нуждаете!“

Фразата се използва от тези, които се опитват да ви продадат нещо. Не позволявайте на манипулаторите да представят желанията си за ваши; попитате директно защо пробутват въпросното нещо.

10. „Хей, ти си дебела (кльощава, дълга, ниска)! Шегувам се бе, не си!"

Глупавите шеги за вашите недостатъци, външен вид и характер могат да подкопаят самочувствието ви. Това се прави, за да се придобие малко повече власт над вас.

11. „Тебе не те интересуват моите проблеми!“

Фраза от човек, който иска да се качи на главата ви. Обяснете на манипулатора / манипулаторката, че решаването на проблемите му / й е негова / нейна отговорност, а не ваша.

12. „Ама нали ужким си... майка / учителка / умна!

Тази фраза се използва за предизвикване отново на чувство за вина.

Подходящ отговор от ваша страна:„Да, аз съм учителка и то отлична!“

13. "Мен никой не ме обича!"

Някои хора нарочно се правят на мъченици, за да спечелят симпатии. И започват да ви „скубят“, пък дори не финансово, а макар и само емоционално.

14. „Ще се обидя, внимавай!”

Ето как манипулаторите привличат вниманието, когато не правите нещо, както те искат. Може да отговорите: „Ако искаш да се обиждаш, давай!“

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес