Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако чуете ЕДНА от тези 7 реплики, това е знак, че ви МАНИПУЛИРАТ

18 ноември 2021, 11:20 часа

Всеки от нас се е сблъсквал поне веднъж в живота си с нарцистичен или токсичен човек, който се опитва да манипулира и контролира отношенията ви. Понякога последиците от тези връзки не са много сериозни, но в други случаи не е така. Има някои реплики, с които всеки манипулатор си служи, за да се опита да размъти мозъка ви. Нека видим кои са те, а чуете някой да ги изрече – имайте едно наум.

„Ти не си добре, не съм направил/а това.“

Отрича постъпките си до последно, не признава никога грешките си и дори се насочва към това вие да сте проблема в случая – главна черта на всеки манипулатор. В опита си да се измъкнат безнаказано и да задържат своята версия, те прехврълят вината върху вас и не е изключено дори накрая вие да се извинявате.

„Другите бяха прави за теб.“

Ако действията и мнението ви не се харесват на токсичния човек отсреща, той ще се опита по всякакъв начин да коригира решението ви, като дори вметне, че някой е казал нещо негативно за вас и той се съгласява с тях на база настоящата ситуация. Обича да ви кара да се чувствате гузно.

„Не мога да представя живота си без теб.“

Ако сте в любовна връзка и партньорът ви изрича тези думи, когато положението не е розово или по време на караница, той се опитва да ви манипулира и задържи, докато не постигне крайната си цел.

„Ти си единственият/единствената, който/която не ме разбира.“

Когато има проблеми в отношенията ви и не сте съгласни с поведението на човека до вас, то той е много вероятно да си послужи с израз от такъв тип, за да ви вмени чувство за вина и да се опита да направи вас виновни.

„Правя това, защото ме е грижа за теб/нас.“

Манипулаторите много често излизат с оправданието, че правят дадено нещо за ваше добро. Но дали е така, или просто искат да ви накарат да им повярвате за нещо, в което не сте сигурни – няма как да разберем веднага. В повечето случаи те ще вземат изгодата от ситуацията, а за вашето щастие няма да ги е особено грижа.

„Ти си толкова чувствителен/а.“

Още един манипулаторски израз, чрез който токсичният човек отново иска да прехвърли вината на вас за емоциите и настроенията, които изпитвате поради неговото отношение и действия.

„Аз толкова се жертвах за теб.“

Ако човекът, когото обичате, започне да изтъква всички неща, които е правил за вас, най-вероятно ви манипулира, за да спре ваше действие или решение.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес