Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

90% от собствениците на орхидеи правят тази грешка: вижте къде сте я сложили

04 юни 2024, 14:44 часа

Вашата орхидея е престанала да бъде украса на дома ви и е започнала да прилича на тъжно, пренебрегнато растение? Не се притеснявайте, не сте сами! До 90% от любителите на тези екзотични красоти допускат една ключова грешка, която може да коства здравето и обилния цъфтеж на орхидеята. Разберете колко лесно е да промените съдбата на вашия „приятел цвете“, като създадете за него условията, за които той мечтае.

Орхидеите са едни от най-желаните стайни растения, привличащи вниманието със своите екзотични цветове и невероятно разнообразие. Красотата им обаче може бързо да увехне, ако не им осигурите подходящите условия за растеж и цъфтеж. Ключов елемент, който често се пренебрегва, е правилното разположение на орхидеята в дома.

Пресаждане на орхидея: Стъпки, които да следвате

Грешката, която правят 90% от собствениците на орхидеи

Повечето от нас, в желанието си да осигурят най-добрите условия за своите орхидеи, инстинктивно ги поставят на первази с южно изложение. Изглежда логично - повече светлина, по-добър растеж и цъфтеж, нали? За съжаление, в случая с орхидеите това мнение е погрешно. Интензивната слънчева светлина, особено през лятото, може да бъде смъртоносна за тях. Твърде много светлина причинява изгаряне на листата на орхидеите, което кара растенията да изсъхват, вместо да цъфтят.

Идеално място за орхидеи в апартамент

Орхидеите се чувстват най-комфортно на светли места, но не и на пряка слънчева светлина. Източните или западните первази на прозореца са идеални, където растенията ще се радват на дифузна светлина през по-голямата част от деня. Също така е важно да се избягва директният контакт на листата със стъклото на прозореца, което може да доведе до замръзване през зимата и изгаряния през лятото.

Друг аспект, на който трябва да обърнете внимание, са теченията. Орхидеите не обичат резки промени в температурата и течение, което може да повлияе негативно на растежа им. Уверете се, че мястото, където е поставена орхидеята, е свободно от тези смущения.

Отглеждане на орхидея във вода - как се прави

Доказани начини за поддържане на буйния цъфтеж на орхидеите

Подрязване на дръжките на съцветията

След като орхидеята прецъфти, стъблото на цветето може да се отреже над „третото око“, което ще насърчи растението да се разклони и да образува нови пъпки.

Промяна на количеството светлина

Орхидеите предпочитат светли, но не директно слънчеви места. Твърде много светлина може да попречи на цъфтежа

Температурна разлика

Орхидеите растат най-добре, ако стайната температура е нормална през деня и малко по-хладна през нощта.

Необходима почивка

През зимата, когато орхидеята не цъфти, най-добре е да я поставите в по-хладно помещение (+15...+18°C, за някои видове дори +5...+10°C).

Тор и подходящ субстрат

Твърде много тор може да доведе до растеж на буйна зеленина за сметка на цветя. Важно е да използвате умерено специализирани торове за орхидеи.

Влажност и поливане

Орхидеите цъфтят най-добре при условия на достатъчна влажност на въздуха. При сух въздух пъпките могат да изсъхнат. Затова се препоръчва редовно да овлажнявате въздуха чрез проветряване на помещението или с помощта на овлажнител и, разбира се, редовно поливане или потапяне във вода.

Не забравяйте, че орхидеите, въпреки че изглеждат взискателни растения, с правилните познания и грижи могат да станат лесни за отглеждане и да цъфтят обилно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес