Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 вещи в дома, които предизвикват депресия - отървете се от тях

28 юли 2024, 11:00 часа

Къщата е нашата крепост, а в тази крепост не трябва да има дразнители и отрицателна енергия. Представяме ви 10-те най-важни предмета, които могат да предизвикат депресия.

1. Разпръснати документи

Работните документи сами по себе си не причиняват депресия, но определено могат да я предизвикат! Именно разпръснатите навсякъде документи и работни папки причиняват стрес и депресия, особено ако са се разпилели дори там, където си почивате. Например в спалнята.

Това е мястото, където спите, релаксирате, гледате любимите си предавания и прекарвате време с партньора си. Това е място на сила, място на спокойствие. И документите няма да оставят камък върху камък от тази хармония, внасяйки работна енергия в стаята.

Колкото повече територии са „белязани“ от документи, толкова повече стрес предизвиква самата къща. Отделете едно място в жилището, посветено на бизнеса. Нека това бъде само офисът или частта от дневната, където стоят бюрото и лаптопът ви.

2. Много огледала в къщата

Наличието на голям брой огледални повърхности в дома само ще разстрои, ще подкопае самочувствието, защото, минавайки покрай тях, ние машинално всеки път се гледаме. В крайна сметка всичко това може да доведе до депресия. От друга страна, то може да доведе до спазване на диети и ходене на фитнес, което не е толкова лошо.

Вещи с негативна енергия, които трябва да изхвърлите

3. Изсъхнали цветя

Саксийните цветя, както и всяка друга флора, символизират живота. Но ако едно саксийно растение изглежда безжизнено или, още по-лошо, вече мъртво, самият поглед към него внушава депресия и има потискащ ефект. От мъртвото растение трябва спешно да се отървете. Но и липсата на каквито и да било цветя също е лоша.

4. Безпорядък в гардеробите и рафтовете

Когато гостите прекрачат прага, в стаята цари безпорядък. Решението е просто: изгребете всичко на купчина, пъхнете го в шкафа, за да не се вижда - експресното почистване е свършено. И след това го оставете така, като забравите да направите истински ред. Да, всичко изглежда добре, но вие знаете, че бъркотията току-що се е преместила от открито на затворено място.

Такива „струпвания“ на боклуци и безпорядък в нещата могат да провокират усещане за безпорядък в живота, за липса на ред в него.

5. Големи мебели в малка къща

В едно огромно имение едрогабаритните мебели ще изглеждат хармонично и пропорционално. Но в малък апартамент неравностойните по размер на помещението интериорни елементи ще смачкат морално, ще създадат чувство на дискомфорт и просто ще натоварят. Особено ако са в тъмен цвят. По-добре е да обзаведете дома уютно, така че цялостната картина да предизвиква само радост, усещане за простор и вдъхновение.

6. Скъпи ваканционни комплекти

Такива има във всяка трета къща: наследени са от баби, майки, като подарък за сватба или рожден ден. По правило, когато подарявате такива комплекти, казвате: „За специални случаи“. Животът продължава, а комплектът стои помпозно на най-видния рафт на шкафа, а ние никога не сме го използвали.

Възниква въпросът: Нима никога не сме имали специални поводи в живота си? Става неудобно и тези чувства могат да ви вкарат в дълбока депресия. Време е да направите промяна!

Има два варианта: да извадите комплекта и да пиете чай/кафе от него всеки ден, като по този начин създавате празнично настроение. Или подарете комплекта на някого, който наистина харесва и оценява такива подаръци и ще го използва с удоволствие.

Изхвърлете тези предмети! Те черпят от енергията ви

7. Незавършена ръчна изработка

Много от нас обичат да се занимават с ръкоделие, да се развиват творчески и да създават нещо креативно и интересно. Но често устремът угасва, а недовършените неща лежат под леглото или на най-отдалечения рафт и растат от прах.

Гледайки ги, става тъжно, появява се усещане за незавършеност, понякога дори за собствена безполезност (особено за тези, които страдат от навика да изоставят започнатото наполовина), следващият етап - депресия. Какво да правим с такива хобита? Или да го довършите и да му се насладите, или да го изхвърлите и също да му се насладите.

8. Повредени и счупени предмети

Счупени уреди, криви врати, напукани съдове, течащи кранове... Когато много неща в собствения ви дом се асоциират с разваляне, мозъкът ви започва да възприема дома ви като такъв.

Какво да направите, за да се отървете от подобна домашна депресия? Счупеното не го лепете, а изхвърляйте, скъсаното не оставяйте на парцали, а го събирайте в торба и го оставяйте на боклука. Или още по-добре, рециклирайте го: в много магазини можете да предадете торба с ненужни вещи, дори стари и овехтели, и в замяна да получите отстъпка за покупка на дрехи в този магазин.

9. Спрели часовници

Всичко в света върви ръка за ръка с времето, дори самият живот. И ако часовникът в апартамента спре, се смята, че животът у дома също спира. Има и по-лоши предзнаменования за счупени часовници, но нека не говорим за тях. Дори да ви се струва, че това изобщо не е вярно, че неподвижните стрелки не ви разстройват, на подсъзнателно ниво това ще ви повлияе. Стереотипите и суеверията за неработещите часовници са твърде дълбоко вкоренени.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес