Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 знака, че е време да напуснете работа и да потърсите нещо ново

22 октомври 2021, 08:40 часа

Струва си да вземете сериозно неприятните усещания и преживявания, свързани с мястото на работа. Помислете как да ги намалите. Понякога единственият ефективен метод е да се намери нова работа.

Фактът, че е дошъл моментът за промяна се потвърждава от думите, които използвате много често, например:

1. „О, не! Утре е понеделник ... "

Часът на почивка и „да не правите нищо“ често изглежда твърде кратък. Когато се наслаждавате на отговорностите си, може да почувствате копнеж за изминалия уикенд, но също така виждате положителните страни от началото на работната седмица и не се чувствате уморени при мисълта за работа. Ако възприемате завръщането си в корпоративната реалност като нещо изключително трудно и неприятно, тогава си струва да помислите за промени в професионалния си живот.

2. "Не искам да ..."

Обезкуражаването може да бъде естествено състояние и резултат например от изтощение. Струва си да се стигне до източника на тези emoziи и да се помисли защо те възникват: враждебност към шефовете, липса на възможности за развитие, усещане за монотонност? 

3. "Кога най-накрая ще е 18:00?"

Имате ли впечатление, че във вашия офис действат мистериозни сили, които забавят движението по часовниковата стрелка? Може би решението на този пъзел е много по-лесно, отколкото си мислите. Времето, което минава непоносимо бавно, всъщност минава доста бързо, но вие го усещате по различен начин, защото ви е скучно на работа.

4. "Няма нужда да мисля, когато работя, защото знам наизуст своите отговорности."

Рутината - за някои е силно свързана с чувство за сигурност, докато за други е разрушителна. Ако сте тип човек, който се радва на стабилност и повторяемост, извършването на едни и същи задачи за дълъг период от време може да бъде нещо естествено и приятно. Проблемите започват, когато очаквате чести промени и развитие. В тази ситуация си струва да намерите работа, която да отговаря на вашето предразположение.

5. "Само за да достигне заплатата ..."

Вашата заплата ли е единственият фактор, който ви мотивира да  работите?  Струва си да помислите кое е най-важното за вас в професионалния ви живот и как можете да го постигнете. С тези знания ще намерите мечтаната си работа.

6. "Скучна, слабо платена и безперспективна работа, но стабилна"

Понякога можете да напуснете добре платена работа на свободна практика или да отидете в компания, където можете да очаквате интересни перспективи - дори ако трябва да пътувате по-дълго или да получите допълнителна квалификация. Може би тази промяна ще ви позволи да се насладите на новите си отговорности.

7. "Не искам да говоря с тези хора."

Отвращението към хората, с които прекарвате значителна част от деня си на работа, е силен сигнал за напускане!

8. "Не си спомням кога за последен път срещнах приятелите си."

Промяната е необходима и когато професионалната ви дейност ви поглъща дотам, че пренебрегвате други области от живота си. Може да не се наложи да търсите нова работа или професия. 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес