Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 растения ще причинят дехидратация и проблеми със зрението на вашето дете

31 март 2024, 11:00 часа

Ако имате деца, тогава трябва внимателно да избирате стайни растения, в противен случай те могат да навредят на децата. Ето осем цветя, които не могат да се държат у дома, в противен случай те ще направят детето инвалид.

1. Дифенбахия

Дифенбрахията е вредно растение за децата, въпреки че е много популярно. Детето никога не трябва да докосва листата, тъй като сокът им е много токсичен. Ако веществото попадне в очите или носа, гърлото на детето може да се подуе. В някои случаи симптомите могат да бъдат по-тежки.

При децата от растението лицето може да изтръпне и гърлото да изгори. В най-лошия случай контактът на детето с цветето ще доведе до задушаване.

"Вредни" растения, които не трябва да отглеждате у дома

2. Алое

Това растение, което изглежда полезно за хората, но не е безопасно заради изключително токсичния сок. Ако дете ухапе или оближе цветето, поглъщайки секретите му, тогава симптомите на отравяне ще се появят много бързо. Ще се появят редки изпражнения и дехидратация. Заради това детето ще се почувства много зле и дори може да умре.

3. Каладий

Тези стайни растения са много популярни заради външния си вид. Те имат красиви многоцветни венчелистчета, които крият токсичен сок. Ако проникне в тялото, детето ще има диария, подуване и усещане за парене в гърлото. В резултат на това детето може да умре от дехидратация или задушаване, причинено от оток.

4. Спатифилум

Заради красивия си външен вид никой не би предположил, че спатифилумът е опасно цвете за хората. Той съдържа вредно вещество, което може да навреди както на деца, така и на възрастни - така нареченият калциев оксалат. Ако веществото проникне в тялото на детето, то може да развие камъни в бъбреците от ранна детска възраст.

Тези цветя са опасни за здравето и е по-добре да ги махнете от дома си

5. Бръшлян

Тези опасни цветя причиняват много странични ефекти при децата. Те могат да получат парене в очите и гърлото, обриви, гърчове и треска. Крайните симптоми ще зависят от това колко близък физически контакт е имало детето с цветето.

6. Потос

Ако по тялото на дете попадне сок от това опасно стайно растение, бързо ще се появят негативните симптоми. Цветето провокира гадене и подуване на различни части на тялото, включително гърлото. В допълнение, може да започне да повръща.

7. Иглика

Малко хора осъзнават колко вредни са тези растения. Цветята изглеждат красиви, защото приличат на теменужки. Те обаче имат една неприятна особеност - листата съдържат отрова. Веднага щом детето докосне венчелистчетата, то ще развие дерматит.

8. Еуфорбия

Вредното растение има „термоядрени“ вещества в листата си. Детето няма право не само да го хапе и ближе, но и изобщо да се доближава до него. Сокът, който растението отделя, не трябва да попада върху кожата и лигавиците. Ако внезапно попадне в очите, тогава има голяма вероятност от проблеми със зрението.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес