Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 неща в дома, които провокират "смъртоносна" умора, но не сте знаели

28 октомври 2024, 13:30 часа

В дъждовните есенни дни къщата се превръща в почти единственото място, където можете да се отпуснете и да презаредите батериите си през работната седмица. Ще ви кажем кои неща в собствения ви дом могат да ви изтощят.

 

Вашият телевизор

Още: Бургазлия си направи ферма за канабис в апартамента

Не бързайте да се радвате, ако сте забравили последния път, когато сте гледали телевизия. Сигурно използвате таблет или смартфон преди лягане. Многобройни проучвания показват, че синята светлина, излъчвана от екраните, намалява нивата на хормона на съня мелатонин. И колкото по-кратък и по-прекъснат сън имате, толкова по-вероятно е да се почувствате гроги на следващия ден.

 

Кафе машина

Лесното приготвяне на още една чаша кафе често води до злоупотреба с тази напитка. Ето защо собствениците на кафе машини трябва да се контролират. В противен случай след поредната доза от стимуланта кофеин ще се почувствате смъртно уморени. Не забравяйте, че това вещество всъщност не съдържа никаква енергия, а само блокира сигналите, че е време за почивка.

Още: Как да направим дома си щастливо място?

 

Сини стени

Британски учени изследваха цветовата схема на спалните в 2000 къщи и установиха, че сините стени са най-подходящият вариант за зона за отдих. Те помагат за забавяне на сърдечната честота, понижават кръвното налягане и насърчават сънливостта. Но ако подобна нагласа е повече от уместна в спалнята, то за останалите стаи в дома този ефект е по-скоро минус, отколкото плюс. Не се изненадвайте, ако ви се спи в офиса със сини тапети.

 

Още: Как се определя изложение на апартамент?

Хаос

Липсата на ред със сигурност може да ви спести няколко часа седмично, но в същото време може да повлияе негативно на цялостното ви благосъстояние. Учени от Института по невронауки на Принстънския университет проведоха проучване, което установи, че претрупаната, неорганизирана среда ви кара да губите умствена енергия за стрес, което увеличава вашата умора.

 

Лавандулова свещ

Не е тайна, че ароматът на лавандула е чудесен за релаксация, но по същата причина може да ви измори в неподходящото време за сън. Учените са открили, че хората, които миришат лавандула преди лягане, спят по-добре - така че можете да го използвате точно преди лягане. През деня е по-подходящо нещо ободряващо - например цитрусови аромати.

 

Бърза храна и сладкиши

Печени изделия и сладкиши често се избягват за целите на отслабването, но ако получавате достатъчно калории от здравословна диета, те могат да бъдат вашият ключ към високи нива на енергия през целия ден. Факт е, че храните, богати на прости въглехидрати, водят до значителни скокове в нивата на кръвната захар, последвани от резки спадове на енергията.

 

Здрач

Предпочитате ли дръпнати завеси по всяко време на деня? Тогава ще ви бъде полезно да научите резултатите от проучване, проведено с участието на офис служители. Оказало се, че хората, които прекарват целия ден изложени на естествена светлина, спят средно с 46 минути повече през нощта. Ярката светлина през деня помага на тялото да нулира вътрешния си часовник. А добрият сън е ключът към жизнеността.

 

Ниска температура

Изследванията показват, че оптималната температура за сън всъщност е доста ниска, варираща от едва 15 до 20 градуса по Целзий. Така че, ако в дома ви е хладно, не се изненадвайте, ако постоянно се борите със съня. 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес