Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 зеленчука, които могат да бъдат опасни за здравето

13 март 2022, 21:30 часа

Поне половината от чинията ни при всяко хранене трябва да е пълна с пресни или варени зеленчуци. Но в някои случаи, определени зеленчуците могат да се окажат опасни за здравето ни. 

1. Домати

Ако имате киселини, по-добре е да се откажете от доматите и ястията, в които се съдържат. В противен случай консумацията им може да провокира киселинен рефлукс.

Това са НАЙ-полезните пролетни зеленчуци

Това е състояние, при което хранителни частици и стомашна киселина се връщат в хранопровода, причинявайки парене и болка.

2. Зеле

Къдравото зеле и други зеленчуци, богати на витамин К (като спанак и ряпа), могат да бъдат опасни, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта. Причината е, че витамин К в тях може да намали ефекта на лекарствата и да изложи здравето ви на риск.

Какво се случва с тялото ви, ако не ядете достатъчно зеленчуци?

3. Цвекло

Цвеклото, както и спанакът и ревенът и други храни, богати на оксалати, са опасни за хората, предразположени към камъни в бъбреците. 

4. Аспержи

Аспержите категорично не са подходящи за тези, които са диагностицирани с подагра. Пурините, които се съдържат в изобилие в тях, увеличават производството на пикочна киселина и това води до влошаване на състоянието.

Зеленчуците, които ще осуетят отслабването ви

5. Кръстоцветни зеленчуци

Не само бялото зеле, но и броколите, брюкселското зеле и карфиолът са храни, които не трябва да се консумират при болест на Крон. Консумацията им може да провокира повишено образуване на газове и подуване на корема.

6. Патладжан

Ако контролирате теглото си, внимавайте с ястията с патладжан. Този зеленчук абсорбира мазнините като гъба. Затова дайте предпочитание на задушените ястия с този зеленчук и използвайте възможно по-малко олио при приготвянето им.

Зеленчуците се оказаха безполезни за сърцето

7. Ряпа

Ако страдате от хипотиреоидизъм или други заболявания на щитовидната жлеза, не яжте ряпа. Тя съдържа прогоитрин и глюконастуртин, които могат да попречат на способността на щитовидната жлеза да произвежда хормони.

Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или диетолог!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес