Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 съвета как да спрете да закъснявате

13 септември 2022, 12:00 часа

Много от нас хронично закъсняват за работа, за посещение при зъболекаря и фризьора, за рождени дни и за всичко друго, което има начален час. Това закъснение може да се обясни с редица фактори, включително специфични личностни характеристики и липса на умения за управление на времето, казват експертите. Често то се дължи на синдрома на дефицит на вниманието/хиперактивност, който се характеризира с черти като невнимание и импулсивност.

Как закъсняват различните знаци на зодиака

Като цяло хората с този синдром нямат добро усещане за времето. Повечето хора са склонни да се движат по течението и да правят нещата спонтанно и не планират много неща. Освен хората със синдром на дефицит на вниманието/хиперактивност, има няколко типа личности, които са по-склонни да закъсняват от другите: 

ПЕРФЕКЦИОНИСТЪТ, който може да се тревожи за прическата си или за размера на шрифта в работната си презентация, е решен да се справи дори с цената на закъснение

Откажете се да чакате тези 5 зодии, те просто ВИНАГИ закъсняват

СЪЗДАТЕЛЯТ НА КРИЗИ, който се нуждае от прилив на адреналин, за да започне работа.

ЗАМИСЛЕНИЯТ, който не обръща достатъчно внимание на детайлите.

УГАЖДАЩИЯ, който казва "да" на всички.

БУНТАРА, който се бунтува срещу очакванията. За щастие има начини да преодолеете хроничното закъснение, независимо дали имате този синдром или просто се борите да дадете приоритет на точността. Ето кои са любимите стратегии на експертите:

4-те зодии, които постоянно закъсняват без оправданиe

Изчислете точно колко време ще ви отнеме да стигнете до определено място и предвидете допълнително време. Хората често подценяват времето, което ще им е необходимо, за да стигнат до целта си. Може да предположите, че ще ви трябват 20 минути, за да отидете до киното, но това не е съобразено с трафика, намирането на място за паркиране, ходенето до входа, чакането на опашка за билет (или закуски), намирането на правилния екран и след това настаняването на мястото. Проверете в Google Maps за приблизително време за пътуване, но не пренебрегвайте всички тези преходни дейности.

3-те зодии, които винаги закъсняват

И не планирайте да пристигнете точно навреме - например в 19:00 ч., ако тогава започва танцовият рецитал. Това ви дава буквално една минута, в която да бъдете навреме. И всичко след този час означава, че сте закъснели. Ако се стремите да бъдете 10 минути по-рано, сега имате 10-минутен прозорец, в който можете да бъдете навреме.

Зодиите, които винаги закъсняват

Обградете се с часовници. Всички сме запознати с цифровите часовници, но аналоговите часовници дават различен визуален сигнал и всъщност можете да видите как минава времето. Поставете часовници на видно място навсякъде, където прекарвате времето си, включително в хола и офиса. И дори ако винаги носите телефона си, не пренебрегвайте добрия стар ръчен часовник. Носенето на такъв часовник може да ви помогне да придобиете навика да проверявате времето и да се уверите, че денят ви протича по график.

Лошите навици, които трябва да оставите в 2021 година

Поставяйте много аларми. Това е един от най-използваните съвети за хора, които закъсняват. Задайте една за времето, когато трябва да започнете да се приготвяте за тръгване, и една за времето, когато действително трябва да излезете от къщи. Настройте друга аларма за времето, когато започва срещата ви. Тези чести звукови напомняния могат да ви помогнат да привлечете вниманието си, ако сте загубили представа за времето.

Как да се отървем от лошите навици?

Създайте си изкуствени крайни срокове. Ако сте това, което се описва като "създател на кризи", вие жадувате за тръпката от краткия срок. Така че си поставете допълнителен ранен краен срок. Ако непременно трябва да излезете от къщи в 19:00 ч., кажете си, че ще тръгнете към 18:30 ч. Не вървете по ръба и да чакате всичко за последния момент.

5 лоши навика, от които е по-добре да не се отказвате

Не започвайте приятна или важна дейност преди неотложно събитие. Не се впускайте в любимата си видеоигра или дори да е задача от работата ви, няма да е добра идея да започвате час преди планираното отпътуване. "Натискането на спирачките" е предизвикателство, особено за хората със синдрома на закъснение. Няма да е изненадващо, ако все още сте погълнати от дейността часове след времето, когато е трябвало да си тръгнете.

Защо е толкова трудно да се отървете от лошите навици и как да се справите с тях

Планирайте какво ще правите, ако сте дошли по-рано. Чакането наистина е много неприятно за хората, които обикновено закъсняват и много от тях предпочитат да закъснеят, отколкото да се окажат с време за убиване. Решението? Вземете със себе си нещо, което ще ви достави удоволствие, например списание, което не успявате да прочетете често, или специална игра, която сте изтеглили на телефона си. Това може да направи времето за чакане по-приятно.

Как да се отървем от лошите навици?

Представете си как ще се почувствате, ако закъснеете. Когато алармата се включи, сигнализирайки, че е време да започнете да се приготвяте, представете си какво ще е усещането, ако закъснеете за срещата си. Задайте си въпроса: "Как ще се почувства другият човек? Как ще се почувства работодателят или учителят? Как ще се почувствате вие, като закъснеете, особено когато става въпрос за група?" Пренасянето в този момент и представянето на последиците от закъснението в детайли може да бъде много мотивиращо.

Неща, които никога не трябва да правите на работа

Допълнителен съвет: Ако сте точни, но имате работа с човек, който постоянно закъснява, обърнете внимание на закъснението в разговор на четири очи. Опитайте се да разберете откъде идва и с какви предизвикателства се сблъсква човека, с когото имате среща и поговорете как най-добре да му окажете подкрепа. Например, ако ви предстои съвместно пътуване и трябва да тръгнете в 10:30 ч., планирайте да се чуете един друг около 10 ч. Така ще можете да видите как вървят нещата и да се уверите, че подготовката протича по план. И бъдете търпеливи! Както всяко нещо, не можем да очакваме хората да се променят веднага.on-time-b1904560.html

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес