Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 работещи народни поверия за красота и здраве

27 септември 2024, 18:30 часа

Жените винаги са се стремели да удължат красотата и младостта си, за да привличат възхитени погледи. Благодарение на този естествен стремеж са се появили множество различни поличби и вярвания.

Събрахме само тези, които наистина работят. Между другото, те са потвърдени от не едно поколение красавици и от нашите баби.

Искате да сте млади - измийте се с роса

Още: 5 качества, които превъзхождат всички стандарти за красота

От древни времена се вярва, че ако измиете лицето си с вода от сутрешна роса, кожата ви ще остане млада и красива за дълго време. И това предзнаменование има рационално обяснение. В хода на научните изследвания се оказа, че росата наистина има редица полезни свойства за нашата кожа: в нея има минимално количество вредни примеси и има полезни микроелементи. Освен това хладката вода подобрява тонуса на кожата и облекчава подпухналостта. Днес някои марки използват росата като специален компонент в своите продуктови линии. Но трябва да разберете, че росата от централния парк в града не е най-добрият избор.

Разресвайте косата си 100 пъти

Още нашите баби са казвали това: „Задължително е да срешете косата си 100 пъти в едната посока и след това 100 пъти в другата. Тогава косата няма да пада, а ще бъде гъста и здрава“. Разбира се, твърде рязкото и енергично разресване няма да се отрази добре на косата ви, но редовният масаж на скалпа подобрява кръвообращението и стимулира космените фоликули.

Не кръстосвайте краката си по време на бременност

Още: Отслабване, подобряване на паметта и още 5 причини да ядете извара възможно най-често

Днес както лекарите, така и обикновените жени активно развенчават всички митове, свързани с бременността. Навикът да седите с крак върху крак със сигурност няма да накара бебето ви да хлътне. Въпреки това подобна поза наистина не се препоръчва на бременните момичета, тъй като допринася за застой на кръвообращението в тазовите органи, а също така провокира разширени вени.

При пилешка слепота ще ви помогнат пилешките вътрешности

Хемалопия или пилешка слепота - заболяване, което причинява намаляване на остротата на зрението в условия на слаба светлина или в пълен мрак. Най-често се развива поради дълготраен недостиг или неусвояване на витамин А. Пилешките вътрешности са продукт, богат на основни витамини и микроелементи. Ето защо, ако ги включите в балансирана и висококалорична диета, можете да забравите за заболяването в съвсем близко бъдеще.

Не се показвайте на себе си - ще се разболеете!

Още: 4 основни правила, за да поддържате косата си здрава и красива

Поне веднъж всеки от нас в детството е бил руган за това, че е показал върху себе си някаква въображаема рана. И страховете наистина не бяха безпочвени. Доказано е, че нервната система на детето е няколко пъти по-чувствителна от тази на възрастния. А специалистите в областта на психосоматиката са убедени, че чувствата и преживяванията влияят пряко върху човешкото здраве. А те могат да предизвикат и безпричинни главоболия, мускулни болки и много други.

Не искате да сте бледи - не пушете 

Цигареният дим съдържа над четири хиляди токсични химични съединения. Често можете да разпознаете пушача по землистите петна по пръстите му. Никотинът активира ген, който е отговорен за производството на ензим, разграждащ колагена. Поради това се губи не само здравият тен, но и еластичността на кожата.

 

Спите върху коприна - не остарявате дълго време

Съществува поверие, че ако спите върху копринено спално бельо, кожата на лицето и тялото ви ще остане млада и стегната дълго време. Разбира се, копринените чаршафи няма да ви отърват от неизбежните бръчки около очите, но тази материя има съвършена гладкост, която наистина може да помогне за предотвратяване на нежеланите гънки. Освен това коприната не абсорбира добре влагата, което помага на грижите ни да останат върху лицето.

Дали да вярвате в предзнаменования, или не, зависи от вас. Но ние сме убедени, че внимателното отношение към себе си наистина има положителен ефект върху външния ни вид. А като се отървем от някои навици, можем да избегнем много неприятности, свързани със здравето.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес