Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 причини, заради които не усещаме вкуса на храната

01 април 2021, 14:58 часа

Вкусовите рецептори на езика са отговорни за това как мозъкът ни оценява определен вкус. Оказва се, че най-различни фактори могат да повлияят на възприятието и дори обичайната храна става безвкусна.

1. Инфекции

Както вирусите, така и бактериите могат да повлияят на вкуса. Най-често това се случва заради загуба на обоняние, назална конгестия. Не можете да усетите пълноценния вкус, без да помиришете!

2. Соматични проблеми

Проблемите с мозъка са често срещана причина за променени при вкусовите рецептори. При склероза, болест на Алцхаймер, Паркинсон този симптом е много чест.

3. Недостиг на витамини

Ако ви липсват микроелементи, минерали, витамини, най-вероятно вкусът няма да бъде толкова детайлен. Проверете за недостиг на витамини В, А, цинк и мед. Понякога е достатъчно да направите курс прием на витамини, за да коригирате ситуацията.

4. Нарушение на нервната система

Нервната система е проводник на вкуса и обонянието. Ако нервите са повредени по време на заболяване или по друга причина, не е изненадващо, че обонянието и вкусът са силно променени. Такова последствие може да провокира инфекция в ушите, хирургическа намеса, зъбни манипулации, дисфункция на лицевия нерв и травма на главата. 

5. Лекарства

Приемът на лекарства е друга причина за влошаване на вкуса и обонянието. Ако медикаментът съдържа АСЕ инхибитори, вкусът най-вероятно ще се влоши. В допълнение, някои лекарства съдържат компоненти, които причиняват сухота на лигавиците, съответно нарушавайки работата на рецепторите. Бъдете внимателни, когато приемате антибиотици, хормони, диуретици, мускулни релаксанти, антидепресанти. Те също така пречат на вкуса на лекарствата срещу депресия, гъбички, алергии, вируси, за лечение на централната нервна система.

6. Възраст

Вкусовите рецептори с възрастта стават все по-малко и работят по-слабо, отколкото през младостта. Нарушаването на обонянието също е проблем, свързан с възрастта, всичко това заедно влияе негативно върху усещанията при хранене. Има още един фактор - прием на лекарства, заболявания, които зачестяват с възрастта.

7. Лоши навици

На първо място, това се отнася за тютюнопушенето, за опасностите за което всички знаят. Цигарите имат лош ефект не само върху кръвоносните съдове, белите дробове, но и върху усещането за вкус. Не всеки знае, че цигарите съдържат различни канцерогенни вещества, алкалоиди, които унищожават клетките, включително рецепторните клетки. Последните проучвания показват, че вкусът на пушачите е силно нарушен в сравнение с непушачите. 

Възприемането на вкуса, без горепосочените причини, обикновено е на постоянно ниво. Рецепторите се актуализират редовно, но понякога вкусът изведнъж се губи. На първо място, това може да бъде причинено от следните заболявания: наранявания и заболявания на ушите, главата, настинки, синузит, белодробни инфекции, проблеми с венците.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес