Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 причини да не спите с мокра коса

07 април 2022, 20:10 часа

Всеки има различни хигиенни навици. Някои се къпят сутрин, някои вечер, други сутрин и вечер. Някои хора мият главите си всеки ден веднага след събуждане, други го правят през ден, а трети преди лягане и това е, върху което бихме искали да се съсредоточим днес. Ако си лягате с мокра коса, правите грешка, която може да се отрази не само на външния ви вид, но и на здравето ви.

Лягането с мокра коса може да причини:

# 1 Раздразнения на скалпа

Изпитвали ли сте някога смущаващото усещане за сърбеж и дразнене на скалпа? Обикновено обвиняваме нашия шампоан за това, докато това може да бъде причинено от лягане с мокра коса. Спането на влажна калъфка за възглавници също може да насърчи пърхота и растежа на бактериите, които искате да избегнете.

# 2 Нарушения на мастните и потните жлези

Нарушаването на работата на мастните и потните жлези води до по-бързо омазняване на косата. Естествено, в такава ситуация ще трябва да миете косата си по-често.

# 3 Главоболие, настинки, инфекции

Лягате ли с мокра глава? Шансовете да се събудите с главоболие се увеличават. Някои хора казват, че спането с мокра коса понижава телесната температура и причинява гореспоменатото главоболие, докато тялото се опитва да се стопли. В резултат това може да доведе до настинки и други инфекции.

# 4 Къдрава коса

Влажната коса причинява повече триене върху калъфката за възглавници, което от своя страна насърчава къдриците, които буквално ще „живеят собствен живот“, когато се събудите. Да ги опитомите в такава ситуация е почти чудо. Ако искате да ги почистите, ползвате сешоар, преса, маша и лак, което явно се отразява на състоянието на косата ви. Това не е това, което искате?

# 5 Раздвоени краища

Колко често чувате от вашия фризьор, че трябва да подстригва нацепените краища? Навикът да спите с мокра коса е една от причините толкова често да се борите с нацепените краища.

# 6 Обем на косата

Имате ли тънка коса, която не изобилства с обем? Спането с мокра глава е особено вредно за този тип коса и най-важното е, че със сигурност няма да помогне за обема й. Ефектът ще бъде точно обратен.

# 7 Състояние на кожата

Спането с мокра коса се отразява не само на състоянието на скалпа, но и на кожата. Представете си ситуация, в която мократа коса е притисната дълго време към кожата на лицето. Комбинацията от мокра коса и температурата в спалнята осигуряват идеални условия за размножаване на бактерии, които влияят на външния вид на лицето ви.

По-добре изсушете косата си преди лягане

Ако нямате друг избор, освен да измиете косата си точно преди лягане, не забравяйте да я изсушите със сешоар (не позволявайте да се намокри напълно). Най-добре е да направите това с хладен въздух и функция за йонизация. Избягвайте на всяка цена да сушите косата си, като я търкате  енергично с кърпа – ще повредите и издърпате нишките. Абсорбираща кърпа, за предпочитане микрофибър, в този случай трябва да се използва само за изцеждане на излишната вода или за увиване на косата по-късно.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес