Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 храни от ежедневието, които ни карат да остаряваме по-бързо

07 декември 2023, 18:38 часа

За да изглежда кожата ви сияйна, гладка и бръчките да се появят по нея възможно най-късно, трябва да следите диетата си. Често храните, включени в ежедневното ви меню, ускоряват процеса на стареене.

Експертите споменават за храни и напитки, които могат да ви състарят много бързо.

Кафе

Напитката съдържа кофеин, чийто излишък може да причини дехидратация. Това състояние е враг на красотата, защото „изсъхналата“ кожа образува бръчки, лющене и като цяло изглежда много по-зле.

Изследователите откриха, че кофеинът може да намали производството на колаген, протеин, който поддържа кожата стегната и здрава. В този случай стареенето също настъпва много по-бързо.

Тези храни ускоряват стареенето на тялото

Сладкиши и сода

Първо, захарта, като кофеина, провокира дехидратация на кожата. Най-много я има в десерти, бисквити, шоколад и сладки газирани напитки (включително енергийни).

Второ, захарта предизвиква процес, който учените наричат ​​гликация. Съединенията, които се образуват по време на гликирането, се натрупват в тялото и постепенно водят до увреждане на колагена и еластина. Без тях кожата губи своята еластичност и гладкост и се покрива с бръчки. Освен това силно страдат и кръвоносните съдове.

Алкохол

Излишъкът от алкохол вреди на цялото тяло. Алкохолът има разрушителен ефект върху кожата, косата и ноктите, така че тази зависимост буквално се отпечатва върху външния ви вид.

Любовта към алкохолните напитки се отразява на лицето така:

·         оток

·         увиснали клепачи;

·         червеникави бузи и нос;

·         разширени пори;

·         изразена назолабиална гънка;

·         изразени бръчки между веждите (това е областта на черния дроб, която страда от злоупотреба с алкохол).

Чипс и други закуски

Всякакви солени или хрупкави закуски, особено чипс, са вредни за кожата ви. Те съдържат много трансмазнини, подобрители на вкуса и други консерванти. Освен това, са много калорични. Например, среден 60-грамов пакет чипс съдържа около 300 калории и 20 грама мазнини, което е около 1/3 от дневната ви нужда от мазнини. В същото време няма да получите нито ситост, нито ползи за тялото.

Голяма доза трансмазнини, добавки и сол води до потъмняване на кожата, появата на обриви, отоци и бръчки.

Лекар: Всички ядем тези храни, но те ускоряват стареенето

Червено месо

Не трябва да се отказвате напълно от него, но трябва да намалите употребата му до два пъти седмично. В противен случай ще се почувствате по-зле и ще остареете по-бързо.

Пържени картофки

Пържените картофи са не само много калорично и не най-здравословното ястие, но и друг продукт, който може да ускори стареенето. За приготвянето му използват горещо олио, което не е особено здравословно. Начинът, по който се обработват картофите, преди да бъдат изпратени в ресторанти и бистра, прави това ястие възможна причина за рак.

Храна, която удължава младостта

За да спрете стареенето, вашата диета трябва да включва полифеноли, мощни антиоксиданти, които помагат в борбата срещу увреждането на клетките от свободните радикали. Например селенът подпомага работата на сърцето и кръвоносните съдове и участва в метаболизма.

Затова включете в менюто:

·         Бразилски орех, кашу;

·         гъби;

·         спанак;

·         овесена каша;

·         риба и морски дарове;

·         горски плодове;

·         зеленчуци и плодове;

·         тъмен шоколад;

·         вода, чай;

·         смес от подправки за къри.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес