Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 суперсили, които всеки притежава, но едва ли използва

04 март 2022, 14:20 часа

Ако винаги сте смятали, че имате талант, имате право. Повечето от нас подценяват способностите си и не осъзнават уменията, които притежават. Време е това да се промени. Ето някои суперсили, които притежавате, но сигурно не съзнавате:

ГЛАСЪТ ВЛИЯЕ НА НАСТРОЕНИЕТО.

Във Френския център за научни изследвания се правят проучвания за въздействието на човешкия глас. Няколко човека четат на глас книга на Харуки Муракама, за което се прави запис. Специална програма след това прави гласа им да звучи заплашително, щастливо и тъжно. Самите участници не знаят за тези промени. Когато пускат записа на други хора и ги питат как се чувстват, те споменават същите емоции: страх, щастие, тъга. При едни и същи думи.
Това изследване е с цел да докаже какво въздействие има интонацията върху слушателя. 

МИСЪЛТА НИ ПРАВИ ПО-СИЛНИ.
Проф. Браян Кларк от Университета в Охайо провежда изследване и доказва, че има пряка връзка между нервната система и мускулната сила. Всички участници трябва да носят фиксатор за стягане на китките 4 седмици. Първата група трябвало да прави следното упражнение: всеки ден за 11 минути си представя, че си стяга мускулите, без да извършва никакво движение. Втората не прави нищо специално. Когато махат фиксаторите на всички се оказва, че хората от първата група са с двойно по-заякнали мускули от втората.

УСМИВКАТА УДЪЛЖАВА ЖИВОТА.
Проучване от 2010 г., проведено в Държавния университет Уейн си поставя за цел да открие дали усмивката оказва влияние върху продължителността на човешкия живот. Учените изследват бейзболни карти с прочути играчи, произведени преди 1950 г. Оказва се, че играчи, които не се усмихват живеят около 72,9 години, тези, които леко се усмихват живеят до 75 години, а играчи, които винаги са широко усмихнати живеят до 79,9 години.
Има връзка между усмивката и настроението: дори и да се усмихвате насила, започвате да се чувствате по-добре. Усмивката е заразителна. Ако се усмихвате, хората срещу вас ще спрат да се оплакват и мрънкат. Усмихнатите хора винаги изглеждат по-привлекателни и уверени.

МОЖЕМ ДА ПРОМЕНЯМЕ ТЕМПЕРАТУРАТА НА ТЯЛОТО.
Тибетски монаси практикуват Тумо йога, чрез която могат да повишат телесната температура. През 1981 г. Хърбърт Бенсън, професор в Харвардския университет, открива, че 3-ма практикуващи монаси демонстрират как повишават температурата на пръстите на ръцете и краката си с до 8.3°C. 

РАЗЛИЧАВАМЕ МНОГО ПОВЕЧЕ ВКУСОВЕ
Всички познаваме 4 основни вкуса: сладко, солено, кисело и горчиво. Има и 5-и вкус, наречен “умами” /от японски “вкусен, приятен”/. Отнася се основно за белтъчни продукти: месо, риба. Днес учените продължават да търсят нови рецептори. Може би някой ден ще открият, че може да различаваме, калций, чиста вода, мазнини, метали, въглероден двуокис. Ние идентифицираме вкусовете, следвайки няколко основни правила:
- вкусът на храната се усеща най-добре, ако температурата на храната е равна на температурата в устата ни
- сладкият и соленият вкус се усещат по-бързо от останалите. Ако консумираме много сол и захар, започваме по-бавно да ги усещаме.
- пристрастеността към горчиво ускорява възприемането на солени и кисели храни.

МОЖЕМ ДА РАЗВИЕМ МУЗИКАЛЕН СЛУХ.
Музикалният талант е рядък феномен. Хората вярват, че може да се развие в детството. Проучване на Университета в Чикаго показа, че и възрастните могат да развият музикален слух до съвършенство.
По време на експеримента хора с основни музикални познания е трябвало да пресъздадат звуци и да идентифицират тона. На втория етап те трябва отново да идентифицират звуците, но този път им казват дали са прави или грешат и им пускат звуците отново. След няколко месеца експериментът се повтаря. Оказва се, че участниците не са изгубили способността си и успяват да идентифицират тона. Това проучване доказва, че музикалният слух се придобива, а не е по рождение.

Източник: BrightSide

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес