Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 признака на емоционална близост, без които връзката е обречена на провал

30 юли 2024, 14:00 часа

Да изградиш хармонични отношения с любимия човек и да ги запазиш на същото ниво (или дори да го увеличиш) след много години е истинското щастие. А това е възможно само ако между партньорите съществува емоционална близост. Тя се разбира като възможност да споделят най-съкровените си мисли, желания и преживявания, без да се страхуват, че ще бъдат разбрани погрешно или отхвърлени от любимия човек. Без тази свещена връзка отношенията избледняват и постепенно се превръщат в нищо. Психологът Катерина Фурман разказа как да разберете дали имате такава интимност.

Винаги „в контакт“

Взаимодействате ли с партньора си и с помощта на фини контакти? Става въпрос за ежедневни опити да напомните на любимия за себе си, да привлечете внимание или да предизвикате емоции у него. Например, когато той работи, минавате покрай него и го галите по гърба, показвате забавно видео от интернет или се обаждате, за да наблюдавате сцената, която се разиграва под прозорците. Ако всичко е наред, човекът с удоволствие ще откликне и ще сподели този момент с вас, вместо да ви отблъсне или да ви помоли да не го разсейвате с „глупости“.

Няколко признака, че вашата връзка ще има УСПЕХ

Удобно мълчание

„Приятелю, помни, че е добре, безопасно и красиво да мълчиш“, пише Лев Толстой в романа си „Тийнейджърът“. Тази заповед се отнася и за романтичните отношения. Партньорите, които нямат сърце един за друг, е удобно не само да обсъждат всичко и всички по света, но и, така да се каже, да се вслушват в тишината. Няма неловки паузи или стремеж да направите специално впечатление, защото вие априори сте най-добрите събеседници един за друг.

Винаги се забавлявате заедно

Друг признак за емоционална близост е сходното чувство за хумор. Да срещнете човек, който би се смял на същите неща и явления като вас, всъщност не е толкова лесно. Ако искрено се усмихвате в присъствието на партньора си и се смеете от сърце на неговите лудории, физиономии и фрази, независимо колко глупави, странни или неподходящи са били те, най-вероятно той е „единственият“.

Не се страхувате да бъдете слаби

На доверие и хармония във връзката свидетелстват, включително готовността да споделите всички свои страхове, съмнения, неуспехи и възгледи, дори ако те смущават самите вас. Знаете, че партньорът ви няма да ви осъди или отхвърли, а напротив - ще ви разбере, подкрепи, погали и утеши. Съгласете се, че сме готови да покажем уязвимостта си пред малцина. Затова да имате до себе си човек, на когото винаги можете да разкажете всичко, сякаш е истина, си струва много.

Какво включва перфектната връзка?

Специални ритуали

Общите ритуали са още един елемент от щастливата връзка. Те създават усещане за стабилност и специална връзка между вас и партньора ви. Ритуалът може да бъде всичко, което искате да бъде. Например традицията да се целувате един друг след събуждане, да се разхождате заедно на кафе преди работа, да пускате сладки бележки в чантите си или да си разменяте любимите книги, след като сте ги прочели, за да ги обсъдите и да споделите емоциите си, което отново ще ви сближи. Подобни ритуали работят за връзката, дори и да не го забелязвате, така че не ги обезценявайте.

Подкрепа и грижа

Последният признак на емоционална близост, който нямаше как да не попадне в този списък, е подкрепата, създаването на благоприятни условия за партньора ви. Да речем, че сте загубили любимата си високоплатена работа, а заедно с нея и вярата си в себе си. Страх за бъдещето, по-ниска самооценка, емоционални колебания... Един мъдър и любящ партньор, първо, няма да ви се подиграва за слабост. Второ, той ще направи всичко възможно, за да възроди у вас любовта към себе си и увереността във вашите способности.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес