Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 признака, че човек е перфекционист

26 октомври 2022, 17:12 часа

Перфекционизмът е качество, което кара човек непрекъснато да търси съвършенството, да прави всичко перфектно. Струва му се, че трябва да улесни съществуването на човек, да стане отличник в това, което прави.

Но наистина не всичко е толкова розово. Човек започва да прекарва огромно количество време, опитвайки се да направи всичко, както му се иска, много се уморява от това. В същото време всичките му действия не оказват значително влияние върху крайния резултат.

Понякога самият човек не осъзнава, че е перфекционист и така затруднява живота си. Но тази ситуация може да бъде коригирана. За да разбере, че това качество му е присъщо, човек трябва да обърне внимание на няколко знака.

Има постоянно чувство на тревожност

Перфекционистът винаги поставя високи стандарти и се стреми да отговаря на тях. На това той отделя всичкото си време.

Човек може да жертва съня, храненето, само за да постигне целите, които си е поставил. Това само ще влоши състоянието му.

13 снимки, в които всеки перфекционист ще се влюби

Времето се губи за ненужни неща

Перфекционистът ще решава несъществени задачи през цялото време. Той може да пренаписва бележките си, защото ще му се стори, че са разхвърляни, може да преглежда нещата в килера с часове, да ги подрежда спретнато.

Но той няма да се концентрира върху сериозни цели, защото по правило няма сили за тях.

Има страх да направи решителна крачка

Високите стандарти преследват перфекциониста. Постоянно ще го мъчи мисълта, че не е много добър и умен за нещо, че задачите ще останат нерешени.

За да не усети болката от провал, грешки, перфекционистът ще отложи нещата, ще отдели време, за да не започне да решава задачите, които си заслужават.

Защо човек се стреми да е перфектен във всичко

Очаквайте лоши резултати

Перфекционистът няма да предприеме смели стъпки, за да постигне целта си. Той ще предпочете да се настрои към отрицателно, да мисли за последствията, които ще дойдат, ако достигне това, което търси.

Последствията, смята той, непременно ще бъдат лоши. Такива нагласи не позволяват на човек да върви напред, да прави опити да получи това, което иска.

Нищо не е както трябва

Винаги има проблеми. Така мисли един перфекционист. Във всичко ще вижда грешки, недостатъци, ще се бори с всичко това.

Той няма да може да седи мирен, докато не направи всичко, докато не отстрани всички недостатъци.

Как перфекционизмът ви вреди и може ли да е опасен?

Хората трябва да отговарят на изискванията

Последното за един перфекционист, разбира се, ще бъде надценено. Той ще иска околните да са перфектни, да не грешат, да не допускат грешки.

Индивидът ще бъде обиден от хората, ако направят нещо нередно, ще ги критикува по груб начин. Особено често перфекционистът ще се държи по този начин на работа.

Ако се наблюдават няколко от тези признаци, тогава човек не може да има съмнение, че перфекционизмът му е присъщ. Той трябва да работи върху себе си, да се освободи от това качество, за да улесни живота си, да го направи по-добър.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес