Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 признака, че бойлерът изисква спешна профилактика

29 юли 2024, 18:15 часа

Обикновено бойлерите се почистват веднъж годишно, но според специалистите това не е универсално правило.

Редовното източване на вашия бойлер е прост, но ефективен начин да удължите живота му, да увеличите ефективността, да предотвратите неочаквани течове или повреди и в крайна сметка да спестите пари.

Колко често трябва да се източва и почиства устройството?

Експертите препоръчват източване и промиване на вашия бойлер поне веднъж годишно, но няколко фактора влияят на честотата. Ако устройството се използва постоянно, утайката може да се натрупа там по-бързо, така че трябва да източвате водата по-често. Размерът на резервоара на бойлера също има значение. По-големите резервоари могат да произвеждат повече утайка. В този случай също е необходимо тази процедура да се извършва по-често. За тези, които живеят в райони с твърда вода, е от съществено значение да източват и промиват на всеки 4 до 6 месеца, за да предотвратят натрупването на минерали.

Възможно ли е да гръмне изключен бойлер?

Срок на експлоатация и тип на устройството

Срокът на експлоатация на бойлера, в зависимост от производителя, е проектиран за 8-12 години. Можете обаче да го удължите, ако източвате и миете резервоара по-често. Освен това, тази процедура зависи и от вида на устройството. Бойлерите без резервоар трябва да се промиват по-рядко от традиционните модели с резервоар, тъй като те нямат резервоар с вода, където може да се натрупа утайка.

Въпреки това, те все пак се нуждаят от периодично почистване за премахване на минерални отлагания. Това зависи и от възрастта на устройството - ако е ново, тогава тази процедура се препоръчва да се извършва на всеки 1-2 години, а след това ежегодно или на всеки две години, тъй като експлоатационният му живот намалява. Срокът на експлоатация на проточните бойлери обикновено е 10 години.

Разберете от какво може да гръмне бойлерът

Признаци, че вашият бойлер се нуждае от спешно източване и почистване

Има и редица признаци, които показват, че вашият бойлер изисква незабавно почистване.

·       Ако от крана излиза ръждясала гореща вода, това може да означава, че в резервоара се е образувала утайка.

·       Друг сигнал са необичайни шумове, идващи от устройството. Натрупването на утайка може да причини пукане, тракане или тропане, докато водата се нагрява и преминава през нея. Тези звуци може да показват, че варовикът е достигнал нагревателния елемент. Резервоарът трябва да се източи, за да се отстранят отлаганията.

·       Непостоянната температура на водата също е характерна особеност. Ако уредът доставя топла вода неравномерно или ако е значително по-студена от преди, това може да означава, че нагревателният елемент е покрит с утайка. Плаката го изолира от водата, което се отразява на работата на оборудването.

·       Индикация, че устройството е запушено, ще покаже увеличаване на времето, необходимо за загряване на водата.

·       Друг, по-сериозен признак е изтичането на вода. Въпреки че това не винаги означава, че е необходим дренаж, такова „поведение“ на устройството може да показва вътрешна повреда на резервоара заради налягане от утайка.

·       Натрупването на варовик върху нагревателния елемент също се показва от намаляване на нивото на водата, което може да доведе до неговото изгаряне и в крайна сметка до скъпа подмяна. За да не се случи това, трябва спешно да източите и почистите устройството.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес