Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 основни факта за соевото месо

28 май 2024, 12:44 часа

Соевото месо отдавна е престанало да бъде продукт изключително за вегани и дори се появи на масите на спортистите: оказа се, че съдържанието на протеин в него е по-високо от това на пилешките гърди. Защо соевото месо е толкова здравословно и събрахме всички най-важни неща, които трябва да знаете за него в нашия материал.

Как да получите месо от соя?

Соята е бобово растение, чиито семена се използват за производство на растително мляко, тофу и дори веган протеин. Семената се смилат до състояние на обезмаслено брашно, а получената суровина, която се нарича текстурат, се вари по определен начин и се изсушава - така се получават парчета соево месо, които могат да се съхраняват до една година. За вкус може да се добави царевично, пшенично или соево масло.

Кои вкусни мръвки не са никакви мръвки?

Какви са ползите от соевите продукти?

По своята биологична стойност соевият продукт е близък до рибата и казеина: 100 грама соево месо покрива дневната нужда от калий и манган, освен това допълва дневната нужда от витамини В1, В2, В6, Е, D, както и магнезий, натрий, желязо и калий. И това е при 102 калории!

Разликата между соево месо и обикновено месо

Соевото месо е богато на протеини: като правило съдържанието му достига 50-60% от общото тегло на продукта, което е два пъти повече, отколкото в пилешките гърди. В соевото месо има само 3-4% мазнини - за сравнение, в същите пилешки гърди ще има три пъти повече. Освен това соевото месо не съдържа животински мазнини, което означава, че няма холестерол. Ето защо соевите продукти и веган протеините са много популярни сред спортистите.

Как и с какво да ядем соя?

Начинът на приготвяне е лесен и бърз, може да се намери и на опаковки от соеви продукти. Соевите кълнове просто трябва да се накиснат във вряща вода, да се измият и след това да се запържат добре, например с моркови и билки, като се добавят подправки на вкус.

Можете също така да направите котлети от парчета соево месо, а за десерт - смути от соев протеин: смесете праха с вода и добавете топинг - горски плодове, плодове и ядки. Храносмилането след такава храна ще ви благодари много и ще останете сити за дълго време.

Проучване: Замяната на месо и мляко със соев или грахов протеин не работи добре

Опасностите от соевото месо: истина или мит?

Самата соя, с балансирана диета, ще ви донесе само ползи, но в някои продукти ще има минимални полезни ефекти: безскрупулни производители често добавят захар към растително мляко или мононатриев глутамат, за да подобрят вкуса на соевото месо. За да не станете тяхна жертва, е много важно да четете етикетите преди покупка, както и да обърнете внимание на следните етикети: „без захар“, „без ГМО“ и „Без глутен“.

Възможно ли е напълно да се замени обикновеното месо със соя?

Соевото месо е един от основните продукти на вегетарианската кухня и растителният протеин в почти чист вид. Но въпреки хранителните си свойства и ниското съдържание на калории, то е значително по-ниско от обикновеното месо по отношение на аминокиселинен състав. Ето защо, ако сте направили избор в полза на соево месо, тогава би било по-правилно да го комбинирате с млечни продукти и яйца. Също така е необходимо да се следи нивото на желязото в кръвта и не забравяйте да приемате мастноразтворими витамини.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес