Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 неща, които не трябва да взимате със себе си на самолета

22 август 2024, 12:01 часа

Планирате ли почивка? Това е прекрасно! Но не забравяйте, че не всички ваши любими неща ще могат да ви правят компания в небето. На летището правилата са прости и безкомпромисни: някои неща са разрешени, но други са абсолютно забранени за носене. За да избегнете проблеми при проверката за сигурност и да не изгубите нервите си в началото на дългоочакваната ваканция, нека да разберем какво е по-добре да оставите у дома.

1. Течности: миниатюрни и прозрачни торбички

Може би едно от най-строгите правила се отнася до течностите. Ако си мислите, че бутилка шампоан от 200 мл не е проблем, много се лъжете. Всички течности трябва да бъдат в съдове с обем не повече от 100 ml, опаковани в прозрачен плик с обем не повече от един литър. Да, и любимият ви парфюм ще трябва да се излее в миниатюрна бутилка. Ако не поставите всичко това в рамките, тогава при проверката вашите скъпи кремове и лосиони ще ви кажат сбогом.

Какво никога не се слага в багажа преди полет?

2. Остри предмети: оставете вкъщи ножовете и ножиците

Ако си мислите, че никой няма да обърне внимание на любимото ви джобно ножче или ножица за нокти, то дълбоко грешите. Ножове, ножици и всякакви остри предмети са строго забранени за пренасяне в ръчния багаж. Дори пистолети играчки или сувенири във формата на нож могат да предизвикат ненужни въпроси от охраната.

3. Електроника: Не всички устройства са безопасни

Вашите джаджи също са под контрол. Например външни батерии с капацитет над 160 Wh и по-стари модели лаптопи (особено 15-инчовия MacBook Pro) може да не бъдат допуснати на борда заради риск от прегряване и пожар. Проверявайте устройствата си предварително, за да не се окажете без тях на почивка.

4. Аерозоли: без спрейове под налягане

Всички аерозоли, било то лак за коса или дезодорант, трябва да бъдат опаковани в контейнери, не по-големи от 100 ml. Предмети, които могат да се запалят или експлодират под налягане, са строго забранени. Оставете големите опаковки у дома и се запасете с мини версиите.

Какво трябва да знаем за багажа си при пътуване със самолет

5. Храна и напитки: внимавайте с екзотиката

Бихте ли искали да донесете вкъщи ананас от Хавай или манго от Карибите? За съжаление някои пресни продукти са забранени за транспортиране поради риск от вредители. Така че, откажете се от идеята да носите нещо годно за консумация, ако не искате да се сбогувате с него при проверката за сигурност.

6. Животни: не можете да бъдете „заек“!

Пътуването с домашни любимци изисква подготовка. Да се ​​опитвате да качите животно на борда сами без документи и специален контейнер е лоша идея. Следвайте правилата на авиокомпанията и не пробвайте късмета си, в противен случай вашият домашен любимец може да се окаже у дома, а вие без него.

Не забравяйте, че подготовката за пътуване не е само какво да вземете със себе си, но и какво да оставите у дома. Следвайте тези прости правила и ваканцията ви ще започне в добро настроение, а не с караница при проверката за сигурност.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес