Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 ефективни домашни репелента

01 септември 2022, 15:15 часа

Търсите естествен начин да си създадете в домашни условия репеленти за насекоми? Някои натурални формули против насекоми използват прости, органични съставки. Опитайте нашите шест предложения за домашни репеленти и изберете кой ще бъде най-ефикасен за вас:

Евкалиптово масло

Евкалиптът е ефективно натурално масло за използване като репелент срещу комари, с остри ароматни съединения, които доказано прогонват комарите. Може също така да стане страхотен почистващ препарат! Комбинирайте 1/2 чаша вода и 1/2 чаша хамамелис (можете да добавите и малко оцет) и след това добавете 30 до 40 капки масло от евкалипт. Можете да добавите още малко от маслото, ако това количество не ви се струва ефективно.

Забележка: Това е мощен репелент за домашни насекоми и не е подходящ за деца или домашни любимци.

Подправката, от която КОМАРИТЕ бягат надалеч

Балсам с пчелен восък

Ако предпочитате да използвате балсам вместо спрей, можете да си направите отличен домашен балсам с малко цитронела и масло от лимонов евкалипт. Започнете с леко нагряване на смес от пчелен восък, какаово масло и кокосово масло и след това добавете етеричните масла, когато сместа започне да изстива.

Мента и рициново масло

Ментата и рициновото масло също са считани за добри репеленти. Плюс това, ментата мирише страхотно! Първоначално можете да се отпуснете с ментовото масло, тъй като то може да бъде изненадващо силно в сравнение с други етерични масла.

Домашни свещи с цитронела

Свещите са популярна опция за отблъскване на насекоми, когато сте на открито, и можете да направите свои собствени свещи с репелентни свойства. Най-лесният начин е да създадете тези домашни свещи против насекоми и след това да добавите няколко капки масло от цитронела към восъка, когато започне да изстива.

5 начина да се предпазите от комари, когато излизате в природата

Чесън и лимонов сок

Чесънът е добре известен репелент както за насекоми, така и за животни. Те не харесват миризмата на алицин, съединение, намиращо се в чесъна. Киселинният лимонов сок може да се използва и за защита на области, които не искате да преминават буболечки. Накиснете счукани скилидки чесън в минерално масло поне за един ден, след което смесете маслото с разтвор от вода и няколко чаени лъжички лимонов сок. Разклатете добре сместа преди употреба.

Билков репелент

Ако предпочитате да не използвате етерични масла, можете да създадете домашно средство против насекоми, направено с билки. Препоръчват се пресни билки, особено мента  и цитронела. Натрошете 1/2 до 1 пълна чаша от тези билки заедно, след което ги сварете във вода. След като сместа заври, оставете я да изстине и филтрирайте билките. Смесете тази вода с хамамелис и я изсипете в спрей бутилка.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес