Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

57 са жертвите, които е дала журналистическата гилдия през 2016 година

19 декември 2016, 10:00 часа

Около 57 са жертвите, които е дала журналистическата гилдия през изминалата 2016 година. Всички те са загинали в изпълняване на служебните си задължения. Данните бяха предоставени чрез годишния доклад на организацията „Репортери без граници“.

Само в Сирия са убити 19 журналисти, 10 – в Афганистан, 9 в Мексико и 5 в Ирак. Почти всички жертви са били местни представители на медиите, предаде БГНЕС.

Макар числото да е по-малко от това през 2015 година, когато убитите бяха 67, „Репортери без граници” изтъква, че спадът в броя на жертвите е благодарение на това, че мнозина журналисти са успели да избягат от най-опасните райони, особено в Сирия, Ирак, Либия, Йемен, Афганистан и Бурунди.

Деветима блогъри и 8 служители в медии също са сред жертвите.

„Репортери без граници” изтъкват, че намаленият брой загинали е свързан и с бруталното затваряне на медии и „терора” налаган от „хищници срещу свободата на словото”, които закриват СМИ и запушват устата на журналистите в тях.

В някои държави като Мексико тази практика предизвиква самоцензура с оглед самосъхранение, пише в годишния доклад на „Репортери без граници”.

Организацията призова следващия генерален секретар на ООН Антониу Гутериш да назначи специален представител за защита на журналистите.

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес