Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

50 интересни факта за маймуните

12 март 2020, 15:09 часа

Маймуните са таксономичен подразред, който заедно с подразред Полумаймуни образуват разред Примати. Към маймуните се отнасят Дългопетоподобните и Същинските маймуни, които се делят на Маймуни на Новия свят и Маймуни на Стария свят , към които спада и Човекът.

Според еволюционнта теория маймуните се отделят от полумаймуните преди около 63 милиона години, а дългопетите се отделят от същинските маймуни само 5 милиона години по-късно. Това обяснява приликата на дългопетите с полумаймуните, заради която доскоро се отнасяха към тях.

Същинските маймуни от своя страна преди около 40 млн. години се разделят на два парворазреда: Тесноноси маймуни на Стария свят и Широконоси маймуни на Новия свят. Човекоподобните маймуни се отделят от останалите маймуни на Стария свят преди около 25 млн. години.

Факти за маймуните

1. Маймуните могат да разбират числата и дори могат да броят. Те могат също да разберат основни части от аритметика и дори, в редки случаи, умножение. 

2. За да привлекат женски партньор, мъжките капуцинови маймуни уринират в ръцете си, а след това го втриват старателно в козината си. 

3. Произходът на думата "маймуна" е неясен. Изглежда също е свързан с манекен, от холандския манекен („малко човече“). 

4. Сурови и варени мозъци на мъртва маймуна се консумират широко в Китай и Малайзия. 

5. Учените наблюдават женски маймуни, които учат децата си как да си мият зъбите. 

6. Най-малката маймуна в света е пигмейският мармозет, с тяло едва 5 инча (12 см) и дължина на опашката около 7 инча (17 см). 

7. Най-скоро откритата маймуна е маймуната лесула. Тя е открита през 2007 г. в Демократична република Конго в Африка. 

8. Гибоните, лемурите и шимпанзетата не са научно класифицирани като маймуни. Всички те са примати, но подобно на хората, те имат различна класификация спрямо маймуните. 

9. "Маймуните са по-добри от хората в това: когато маймуна се гледа в огледало, тя вижда маймуна." - Малкълм де Шазал

10. Маймуните, които живеят в Централна и Южна Америка, се наричат ​​„маймуни от Новия свят“. Маймуните, които живеят в Африка и Азия, се наричат ​​„маймуни от Стария свят“. 

11. Противно на разпространеното мнение, хората не произхождат от маймуни. По-скоро хората и маймуните споделят общ прародител преди 25-30 милиона години и след това се развиват от това животно по различни различни начини. 

12. Маймуните от Стария свят имат тесни носове, които сочат надолу, не висят по дърветата, по-големи са и имат странни седящи подложки на дъното си. Маймуните от Новия свят имат по-плоски носове и живеят по дърветата.

13. Женската паякова маймуна има най-дългата опашка от всички примати. Въпреки че тялото му е дълго само 2 фута, опашката му може да достигне 3 фута дължина. 

14. Мандриловите маймуни имат зъби, които са по-дълги от лъвските.

15. Патаките маймуни са най-бързите бегачи сред приматите

16. Най-бързият примат на Земята е маймуната патас. Може да достигне скорост от 34 мили в час (55 км / ч).

17. Уакари е една от най-редките и най-необичайно изглеждащи от всички маймуни от Новия свят. Макар да прилича на орангутан, лицето му е розово, което често става яркочервено, когато животното стане развълнувано или ядосано. Освен това издава шум, подобен на човешки смях. 

18. Маймуната сова (нощна маймуна) е единствената нощна маймуна от Новия свят. Те също са един от малкото видове маймуни, засегнати от малария, което означава, че са били използвани в експерименти с малария с примати от хора. 

19. Африканската пустиня Намиб е дом на чакмаските бабуини. Един издържлив отряд оцелял 116 дни без вода в пустинята, като се хранил със смокини. 

20. Единствената дива маймуна в Европа е безобидният макак Барбари, който се среща в части от Северна Африка и британската територия на Гибралтар.

21. Първият примат в космоса беше резус макак на име Алберт. На 14 юни 1949 г. Алберт е изпратен в космоса, за да тества ефектите от космическото пътуване върху тяло. Той оцелява в полета, но загива, когато ракетният парашут се повредил.

22. Японският макак е най-северната маймуна и е в състояние да живее в повече от 3 фута сняг при температури до 5 градуса по Фаренхайт (-15 градуса по Целзий). 

23. Най-голямата маймуна в света е мъжката мандрила. Дълга е почти 1 метър (3,3 фута) и тежи около 35 килограма (77 фунта). 

24. Мъжките мандрили имат много по-светли лица от женските

25. Маймуната е 9-то животно в китайския зодиак. Хората, родени в една година на маймуната, са интелигентни, жизнени и креативни, но могат също да бъдат егоистични и нетърпеливи. 

26. Капуциновата маймуна е най-разпространената и най-интелигентната от маймуните от Новия свят. 

27. Паяковата маймуна е най-акробатичната от маймуните от Новия свят и е било известно, че прескача през пролуките, големи до 35 фута.

28. Маймуните се срещат почти навсякъде по Земята, с изключение на Австралия и Антарктида.

29. Маймуната Даяна била кръстена на римската богиня на лова, тъй като ивицата на челото ѝ наподобява лъка на Диана.

30. Воят на маймунска вита може да измине три мили през гъстата тропическа гора.

31. Капуциновите маймуни са кръстени на монасите от 16-ти век, защото косата на маймуната прилича на дрехите с качулки на монасите. 

32. Маймуните са дълголетни, оцеляват сред природата навсякъде между 10 и 50 години.

33. Етиопските гелади формират най-големите войски от маймуни в света, наброяващи от 350 до 650 индивида. 

34. Избирането на паразити и мръсотии от кожите на другите е начин за маймуните да общуват, да формират социални контакти и да укрепват връзките на семейството и приятелството.

35. Група маймуни се нарича войска или варел

36. Поради загубата на дървета в родното им местообитание, само около 1500 златни лъвски тамарини съществуват в дивата природа.

37. Всяка година около 55 000 примати се използват като тестови животни в САЩ, а около 10 000 се използват във Великобритания. Япония използва милиони примати. [11]

38. ХИВ е създаден в стомаха на шимпанзе, който е изял два различни вида маймуни, които имат два различни вируса. Двата вируса се комбинират и образуват хибриден вирус, който след това се разпространява през вида на шимпанзетата, а след това по-късно се предава на хората. 

39. Белокожи маймуни-капуцини търкат козината си с гигантските африкански милипеди, които действат като форма на отблъскване на насекоми. 

40. На остров Якушима в Япония маймуните споделят храна с елени в замяна на разходка. 

41. След седмици тренировки маймуни резус се научили да се разпознават в огледалото. Първото нещо, което направили, било своевременно да разгледат гениталиите си, всяко интимно кътче и коприна. 

42. „Орхидеята на маймуните“ е цвете, което се е развило, за да изглежда като ухилено лице на маймуна. По ирония на съдбата, вместо да мирише на банани, мирише на зрял портокал. 

43. Александър I, кралят на Гърция, починал от сепсис, след като бил ухапан от една от своите маймуни-любимци. Смъртта му довела до война, при която загинали над 100 000 души. 

44. Наскоро откритата маймуна - бирманската кихаща маймуна, киха всеки път, когато вали. 

45. Група от 15 маймуни в плен в изследователски институт на примати в Япония използвали клони на дървета, за да избягат. По-късно те били примамени обратно в изследователския център с фъстъци.

46. За да докаже, че децата се нуждаят от майчината любов, ученият Хари Харлоу подложил бебешки маймуни на ужасяващи експерименти в т.нар. „Ямата на отчаянието“, в която той изолира и измъчва бебешки маймуни. 

47. Смята се, че мустатираният император тамарин е кръстен на германския император Вилхелм II. И двамата имат впечатляващи мустаци. 

48. Френският хирург Серж Вороноф (1866-1951) придобил известност, когато присадил маймунски тестиси в скротума на човешки пациенти в опит да излекува безплодието и да увеличи половото им желание. 

49. 22-годишна изследователка на примати от Емори починала, след като маймуна резус, заразена с вируса на херпес В, хвърлила мъничка капка течност, най-вероятно от урина или изпражнения, по лицето ѝ, докато транспортира животното. 

50. Италианският професор Серхио Канаверо твърди, че е извършил първата трансплантация на глава на маймуна без никакво неврологично нараняване на животното. Той обаче не свързва гръбначния мозък, така че маймуната е напълно парализирана. Тя е останала жива само 20 часа след процедурата по етични причини.

източник: www.factretriever.com

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес