Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 световни знаменитости с български корени

21 февруари 2023, 17:17 часа

По света има много успели българи. Има и такива, които са световни знаменитости, но се водят американци, западно европейци или с друга народност. Те обаче са родени в България или родителите им са родени в България.

5 световноизвестни личности с български корени

1. Нина Добрев - актриса

Нина Добрев, родена като Николина Каменова Добрева, е канадска актриса от български произход, трикратна носителка на награда „Изборът на публиката“. Най-известна е с ролите си на Елена Гилбърт/Катрин Пиърс в американския сериал „Дневниците на вампира“.

Добрев е родена на 9 януари 1989 г. в София, но едва на две години емигрира заедно със семейството си в Торонто. Говори свободно английски и български език. Има по-голям брат Александър, който следва инженерна специалност, баща ѝ Камен е компютърен специалист, а майка ѝ Михаела е художничка. В интервюта Добрев заявява, че се гордее с българския си произход.

2. Силви Вартан - певица

Силви Вартан е певица от унгаро-българо-арменски произход и е една от първите рок певици във Франция; известен период е била съпруга на Джони Холидей. Записала е над 65 албума, 1500 песни и има продадени над 50 милиона плочи и диска. Била е на кориците на списания 2000 пъти (повече от Бриджит Бардо и Катрин Деньов) и е френската певица номер едно с концерти и публика по целия свят.

Тя е родена на 15 август 1944 г. в софийското село Искрец – най-близкото място с медицински център в близост до Лакатник, където баща ѝ, Жорж Вартанян, евакуира семейството си (жена, деца и родители) поради бомбардировките на София. Неговата майка е българка, а баща му – арменец.

След войната семейството се завръща в София, където Силви и брат ѝ Еди прекарват „българското“ си детство. През 1950 година филмовият режисьор Дако Даковски, който е приятел на баща ѝ, ѝ предлага ролята на ученичка във филма „Под игото“. Това укрепва мечтата на Силви да бъде актриса.

Топ 10 на най-влиятелните българи за 2022 г.

3. Дилма Русеф - политик

Дилма Вана Русев е бразилски икономист, политик, 36-ият поред президент и първата жена-президент на Бразилия.

Нейният баща Петър Русев от Габрово е бил близък приятел на Елисавета Багряна. Като активен член на БКП през 1920-те години е принуден да емигрира от България през 1929 г. във Франция, където започва да изписва фамилията си с Rousseff. Вече овдовял, със син Любен, пристига в Бразилия през 1930-те години. Преселва се в Буенос Айрес, Аржентина, за няколко години. Завръща се и се установява в Бразилия, където постига успехи като юрист и строителен предприемач.

В Бразилия се жени за Дилма Жане Силва, от която има 3 деца: Дилма Русев, Игор (юрист) и Жана (1951 – 1977). В България Дилма Русев има заварен брат – инженер Любен Русев (починал в София през 2007 г.), с когото никога не се е срещала.

4. Филип Киркоров - певец

Фи́лип Бедросов Киркоров  e роден в България, известен руски поп певец, актьор, композитор, продуцент, народен артист на Руската федерация.

Роден е на 30 април 1967 г. в град Варна, в артистичното семейството на Бедрос Киркоров – български певец от арменски произход и руската му съпруга. Семейството още в детството му се мести в СССР, във столицата Москва. От петгодишна възраст пътува с родителите си на гастроли. Счита се, че за първи път излиза на сцената, когато е на 5 години. Филип присъства на концерт на своя баща Бедрос, в театър в Петрозаводск. Бедрос изпълнява своята автобиографична песен „Сынок“, посветена на съветските танкисти, които той среща във Варна през 1944 година. В края на песента Филип излиза на сцената и подарява на баща си карамфил, след това Бедрос го представя на залата и първите аплодисменти в живота на Филип са факт. Киркоров завършва московското училище 413 със златен медал, след което се опитва да влезе в Театралния институт, но не издържа изпитите. Възпитаник е на московското Държавно музикално училище „Гнесини“ (1984 – 1988), отдел музикална комедия, завършва с червена диплома за отличен успех.

Той се жени за легендарната руска певица Алла Пугачова, с която през 2005 г. се развежда. 

Кои са най-известните българи в чужбина, за които не знаем? Топ 10 ще ви изненада

5. Джон Атанасов - инженер

Джон Винсент Атанасов е роден на 4 Октомври 1903 г. на няколко мили, западно от Хамилтън, Ню Йорк. Баща му е български емигрант, Иван Атанасов. Фамилията му е сменена на Атанасов от емиграционните служби на остров Елис, когато престига с чичо си през 1889, а по-късно и Иван е сменено с английското Джон. Майка му се казва Ива Лусена Пърди, учителка по математика. Училищните му години преминават съвсем обикновени. Той скоро започва да се интересува от математика. С помоща на майка си изучава алгебра за колеж от У. М. Тейлър. Когато Джон Винсент кандидатства във висше учебно заведение, семейството му се премества в една ферма в гр. Оулд Чикора, Флорида. Той завършва Висшето училище в Мелбъри за 2 години с отличие по природознание и математика. През юни 1926 година Джон получава магистърска степен по математика във Висшия щатски колеж в Айова и няколко дни по-късно той се оженва за Лура. Същото училище го наема да преподава математика. През есента на 1930 година той става член на факултета в Айова Стейт Колидж като асистент професор по математика и физика. Самата мания да открие разрешение на компютърния проблем го довежда до полуда през зимните месеци на 1937 година. През септември 1939 г. Атанасов напуска Еймс, Айова и щата Айова и постъпва на работа във военна лаборатория във Вашингтон. Той възнамерява да работи там няколко месеца или години и след това да се върне в колежа Айова.

През 1949 г. той става главен специалист на сухопътните войски във Форт Монро, Вирджиния. След една година се връща във Вашингтон като директор на програма за брегова защита във военноморска лаборатория. Вице-президент и пресаташе на Айова Стейт Юнивърсити. Карл Хамилтън дава идеята да се направи филм за изобретяването на компютъра на Атанасов-Бери. Филмът “От човека Джон Винсент Атанасов” е завършен в 1981 година.

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес