Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 симптома на салмонелна инфекция

12 септември 2024, 09:00 часа

Салмонелата е вид бактерия, която често причинява хранителни заболявания, често наричани хранителни отравяния. Тя е една от най-честите причини за гастроентерит в световен мащаб. Инфекциите със салмонела се предават на хората предимно чрез замърсена храна или вода, особено чрез недостатъчно сготвено месо, птици, яйца и млечни продукти. Разбирането на симптомите на салмонела е от решаващо значение за ранното диагностициране и бързото лечение. Ето пет често срещани симптома на салмонелна инфекция:

1. Диария

Диарията е най-разпространеният симптом на салмонелна инфекция. Това състояние се характеризира с рехави, воднисти изпражнения и може да варира от леко до тежко. Началото на диарията обикновено настъпва в рамките на 6 до 72 часа след поглъщане на заразена храна или вода. В повечето случаи диарията, причинена от салмонела, продължава около четири до седем дни. Тежките случаи на диария могат да доведат до обезводняване, особено при малки деца, възрастни хора или хора с отслабена имунна система. Дехидратацията изисква незабавна медицинска помощ, тъй като може да доведе до тежки усложнения.

Още: Море, езеро или басейн: Къде рискът от заразяване с кожни болести е по-голям?

2. Коремни спазми и болки

Наред с диарията, коремните спазми и болките са често срещани симптоми на салмонелна инфекция. Болката обикновено се появява в долната част на корема и може да бъде остра или спазматична по характер. Тези спазми са причинени от възпаление и дразнене на червата, тъй като организмът се опитва да се пребори с бактериалната инфекция. Болките в корема често съвпадат с движението на червата и могат да се засилят от диарията, свързана с инфекцията. Важно е тази болка да се овладее ефективно, тъй като тя може да доведе до значителен дискомфорт и страдание.

3. Треска

Лека до умерена температура е друг симптом на салмонелна инфекция, която обикновено варира между 37,8°C и 38,9°C. Треската се появява като част от естествения имунен отговор на организма за борба с нахлулите бактерии. В някои случаи температурата може да е по-висока, особено при по-тежки инфекции или при уязвими групи от населението. Възможно е да се появят и съпътстващи симптоми като втрисане и изпотяване. Макар че треската обикновено е самоограничаваща се и може да премине сама, постоянната или висока температура трябва да бъде оценена от доставчик на здравни услуги.

Още: Най-малко три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура в САЩ

4. Гадене и повръщане

Гадене и повръщане се наблюдават често при лица, заразени със салмонела. Тези симптоми са резултат от дразненето на стомаха и червата, причинено от бактериите. Гаденето често предхожда повръщането и може да бъде източник на значителен дискомфорт. Въпреки че повръщането може да осигури временно облекчение на гаденето, то може да допринесе за дехидратация и електролитен дисбаланс, особено ако е продължително. Важно е да поддържате хидратацията, като пиете много течности, ако се появи повръщане.

5. Главоболие и мускулни болки

Главоболието и мускулните болки, известни също като миалгия, са по-малко специфични, но все пак често срещани симптоми, свързани с инфекция със салмонела. Тези симптоми са част от системния отговор на организма към инфекцията и възпалението. Главоболието може да варира от леко до силно и може да бъде придружено от общо чувство на неразположение или умора. Мускулните болки обикновено са широко разпространени и могат да засегнат всяка част на тялото. Въпреки че тези симптоми не са характерни само за салмонелата, наличието им заедно с други симптоми, като диария, коремни спазми и висока температура, може да подсказва за бактериална инфекция.

Още: СЗО с тревожни новини: Ръст на случаите на холера в света

___

Статията има информативен характер. При наличието на симптоми, незабавно се консултирайте с лекуващия си лекар.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес