Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 растения, които не трябва да отглеждате в дома си, ако имате домашен любимец

28 октомври 2021, 22:30 часа

Хората отдавна са убедени, че живите растения създават домашен уют и подобряват настроението. Свързвайки се с природата, всеки човек се опитва да допълни дома си с част от нея. Учените са докарали способността на стайните растения не само да украсяват апартаменти, къщи и офиси, но и да подобряват енергийния фон, да предпазват от радиация, да филтрират въздуха и да имат благоприятен ефект върху нервната система на човека.

Но не всяко растение може да се отглежда във вашия дом ако имате домашен любимец, защото някои от тях не влияят по същият начин на животните. Нека поговорим за това. Знаем, че у дома растенията са нещото, придаващо красота и уют, но ако в дома ни има и домашни любимци, то трябва много да внимаваме. Има толкова много растения, съдържащи вещества с токсичен произход, които може да навредят на вашия любимец, ако бъдат погълнати от него.

Леки или тежки могат да са признаците на отравяне, като в някои случаи любимците могат дори да умрат. Нека в тази статия да ви разкажем за едни от най-опасните цветя и растения за вашите котки и кучета у дома.

Лилии

Лилиите са много разнообразни по видове, като много голяма част от тях са токсични за кученца и котки. Щом животното погълне малка част от листата на това растение, могат да се появят сипмтоми на отравяне като сънливост и повръщане, липса на апетит или дори смърт понякога.

Дифенбахия

Това е едно също толкова красиво и едновременно много опасно цвете за вашия домашен любимец. В съдържанието на листата му има силно отровен химикал за животните. Първият признак на отравяне, при поглъщането му е дразнене, трудно преглъщане и повишено слюноотделяне от устата на вашия любимец.

Слоново ухо

Това растение също може да предизвика реакция на отравяне и е силно токсично, при неговото поглъщане или сдъвкване. Трябва да сте много внимателни, ако у дома отглеждане слоново ухо и да следите дали вашия любимец няма същите симптоми, които описахме за отравяне и в по-горните примери за останалите растения.

Циклама

Ако това растение бива погълнато от вашият любимец, отново може да предизвика същите реакции на отравяне от описаните, дори и с диария. Ако вашето куче или коте са погълнали твърде много от грудките или листата на цветето, може дори да се появят припадъци и нарушения в сърдечния ритъм на животното.

Джудже фикус

Ако вашето коте или куче погълне част от това растение, може да се появят симптоми като депресия повръщане и дори нарушена координация и слаб пулс.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес