Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака, че пиете твърде много кафе

20 април 2024, 12:11 часа

Понякога изглежда, че успешният и продуктивен ден се дължи единствено на кофеина. Ако не можете да започнете деня си без чаша кафе, не сте сами. Пиенето на до четири чаши кафе на ден е абсолютно безопасно и дори здравословно. Това помага за намаляване на риска от диабет и сърдечни заболявания. Но превишаването на тази цифра може да причини проблеми.

Надвишаването на 400 mg кофеин на ден води до следните симптоми:

Може да изпитате ускорен или неравномерен сърдечен ритъм, безпокойство, замаяност, диария, безсъние, главоболие или раздразнителност. Могат да се появят и по-сериозни симптоми, които изискват незабавна медицинска помощ, включително повръщане, объркване и болка в гърдите.

Когато пиете твърде много от тази напитка, тя натоварва цялото ви тяло, тъй като кофеинът е мощен стимулант. Стимулира хипофизната жлеза да отделя хормони, които увеличават производството на адреналин - така нареченият хормон на "борба" или "бягство". Подготвя тялото ви да избяга от опасни или стресови ситуации. И дори ако опасността не ви заплашва, мозъкът ви ще е готов за нея, сърцето ви ще бие по-бързо, светът ще изглежда враждебен, а вие ще сте в състояние на вечно бързане и липса на време.

Какво е влиянието на кофеина върху хранителното поведение

След като тялото ви е наводнено с кофеин, вие не получавате никакви ползи, които първоначално сте очаквали от кофеина, като повишена енергия и по-ясно мислене. Вместо това изпитвате често уриниране, разстроен стомах, спазми, диария, нежелан прилив на адреналин и повишена тревожност. Съгласете се, това е напълно противоположен ефект върху тялото ви.

Ако смятате, че трябва да се откажете от пристрастяването си към кофеина, не го отказвайте напълно. Най-добрият начин да се почувствате отново като себе си е постепенно да се откажете от кофеина.

Внезапното отказване от кофеина е стресиращо за тялото. То може да причини обща слабост, депресия, гадене и главоболие. Постепенно намалете приема на кафе, газирани напитки и енергийни напитки, като замените някои с вода. Ако обичате кафе, започнете да пиете безкофеиново кафе или преминете към чай без кофеин. Опитайте и други здравословни напитки като комбуча, кокосова вода и чай йерба мате.

Между другото, можете просто да пиете гореща вода. Това звучи налудничаво за запалените пиячи на кафе. В крайна сметка водата няма вкус и аромат. Но това всъщност е много приятно и полезно, тъй като овлажнява и затопля тялото ви отвътре. А водата няма калории.

Колко кофеин има в една чаша кафе

Много хора се страхуват, че спирането на кофеина ще доведе до намаляване на енергийните им нива и ефективност. Всъщност това не е вярно. Могат да се намерят нови източници на енергия. Например, кафето може да бъде заменено със спорт, разходка в парка или просто отпиване на масата. И, разбира се, добрият сън е по-добър от всички енергийни напитки.

След като се върнете към пиенето на здравословно количество кофеин и се отървете от пристрастяването към кофеина, ще се почувствате като напълно нов човек, ще станете по-свободни и весели. Ще имате нови планове и мечти. Няма нищо лошо в това да обичате кафето или чая, да се наслаждавате на вкуса и аромата им, стига това да не съсипва тялото и плановете ви. В крайна сметка има много тънка граница между удоволствието и пристрастяването.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес