Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини, заради които целулитът не иска да си „тръгне“

14 юни 2023, 12:33 часа

В разгара на празничния сезон "портокаловата кора" започва да дразни очите. Особено ако има история на неуспешна борба с нея година след година. Какво вероятно правите погрешно? Обсъдено с експерт.

1. Борите целулита със съветите на най-добрата си приятелка

Вероятно тя сама е ходил на лекар и е получила препоръки стъпка по стъпка. Но това не означава, че са подходящи за вас. Факт е, че има три вида целулит и всеки изисква специален подход.

• Мек – характерен е за собствениците на великолепни форми. Между другото,мастните клетки могат да се увеличат по размер 50 пъти, ако са добре „хранени“. Така че тук залогът е върху диетата. И в допълнение се използва козметика на базата на кофеин, карнитин - компоненти, които разграждат мазнините.

• Оточен - свързан със склонност към задържане на течности в тялото. И тук нискокалоричните диети са безсилни. Но обучението за лимфен дренаж и дори обикновеното ходене боси по пясък или камъни ще ви помогнат. Антицелулитната козметика трябва да съдържа компоненти, които премахват излишната течност (бръшлян, червено грозде, кипарис).

• Фиброзен - болезнен, твърд на пипане. Това не е само козметичен проблем - съдовете са силно притиснати от кондензирана тъкан. Може да се наложи апаратно лечение. В домашни условия козметиката също е най-добре да се използва в комбинация с масажори.

5 симптома за появата на целулит

2. Търсите незабавни резултати от козметиката?

Добрият крем ще постигне видим резултат само след 7-10 дни. Забележимо подобрение ще настъпи до края на месец или дори три. Имайте предвид: само кремът не е достатъчен. Целулитът изисква интегриран подход - правилно хранене, фитнес, басейн, руска баня, масаж и други процедури.

3. Носите тесни дрехи

Има погрешно схващане, че тесните дънки ще предотвратят отлагането на мазнини в проблемните зони. Всъщност постоянното притискане само засилва образуването на портокалова кожа, тъй като това притиска подкожните съдове и вече нарушеното кръвоснабдяване се влошава още повече. Стягащите колани, оформящото бельо също изострят проблема! Коремната преса, освободена от необходимостта постоянно да бъде в добра форма, стягайки стомаха, атрофира за няколко месеца и мазнините започват интензивно да се отлагат под кожата на тази зона.

Как да се храним, ако страдаме от целулит? Най-ценните съвети!

4. Неправилно спане

Предпочитате да спите по корем? В същото време вие не само придобивате бръчки по лицето си, но и провокирате образуването на мастни капани и целулитни зони в долната част на талията.

5. Не следите за минералния баланс

При недостиг на магнезий в организма ние не само изпитваме мускулни крампи и повишена раздразнителност. Липсата на този важен микроелемент влияе върху задържането на вода в организма, и това са отоци, метаболитни нарушения, хипертрофия на мастните клетки (адипоцити) и всъщност целулит.

Включете в менюто си сурови тиквени семки, лешници, киноа. Между другото, магнезият е особено ефективен, когато е в компанията на фосфор, така че следете за наличието на риба и морски дарове в менюто.

Калият предотвратява появата на интерстициален оток и следователно трябва да се внимава за присъствието му в диетата. Кайсиите без костилки или сушените кайсии са истински калиеви суперхрани.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес