Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини единият крак да е по-къс от другия

15 юни 2024, 19:03 часа

Единият крак е по-къс от другия, известно още като несъответствие в дължината на краката, е състояние, което може да възникне поради различни фактори.

Ето пет причини, поради които може да възникне тази асиметрия:

Условия за развитие: По време на развитието на плода или в детска възраст някои състояния могат да повлияят на скоростта на растеж на костите, което води до скъсяване на единия крак в сравнение с другия. Например вродени недостатъци на крайниците, при които крайникът е частично оформен или липсва при раждането, могат да доведат до значителни разлики в дължината на краката. Освен това състояния като ювенилен идиопатичен артрит или остеохондром, които засягат растежа на костите, могат да допринесат за намаляване на дължината на краката.

Кога болката в краката издава признак на по-сериозен проблем?

Наранявания и травми: Травматични увреждания, като счупвания или изкълчвания, могат да нарушат растежните плочки или да увредят костите, като повлияят на растежа им. Ако травмата е настъпила в период на бърз растеж, тя може да доведе до по-бавен растеж на единия крак в сравнение с другия, което води до разлика в дължината на краката. Дори наранявания, които в момента изглеждат незначителни, като изкълчване или счупване на глезена, могат да повлияят на растежа, ако засягат растежните плочки.

Мускулни или ставни нарушения: Мускулни или ставни заболявания също могат да допринесат за неравномерната дължина на краката. Заболявания като полиомиелит или церебрална парализа могат да доведат до мускулна слабост или контрактури, които могат да повлияят на подреждането и функцията на краката, което може да доведе до намаляване на дължината на краката. По подобен начин дисплазията на тазобедрената става или дисплазията на развитието на тазобедрената става може да повлияе на подравняването на тазобедрената става, което да доведе до несъответствие в дължината на краката, ако не се лекува правилно.

Веднага спрете да кръстосвате краката си при седене!

Дегенеративни състояния: Някои дегенеративни състояния, като остеоартрит или аваскуларна некроза, могат да повлияят на растежа и целостта на костите и ставите с течение на времето. С напредването на тези състояния те могат да причинят промени в подреждането на ставите и структурата на костите, което може да доведе до скъсяване на единия крак спрямо другия. Освен това състояния като болестта на Legg-Calvé-Perthes, която засяга кръвоснабдяването на тазобедрената става, могат да доведат до деформации и несъответствия в дължината на краката в детска възраст.

Хирургични интервенции: Операциите на долните крайници понякога могат да доведат до несъответствие в дължината на краката, особено ако процедурите засягат растежа или подреждането на костите. Например операции за коригиране на фрактури, лечение на костни тумори или отстраняване на вродени аномалии могат неволно да повлияят на растежа на единия крак повече, отколкото на другия. Въпреки че ортопедите вземат мерки за свеждане до минимум на тези несъответствия, те все пак могат да се появят, особено при сложни случаи.

Важно е да се отбележи, че в някои случаи неравенството в дължината на краката може да не предизвиква забележими симптоми или да не изисква лечение. Значителните несъответствия обаче могат да доведат до проблеми с походката, стойката и болки в ставите с течение на времето. Възможностите за лечение на варират в зависимост от основната причина и тежестта, като варират от наблюдение и физиотерапия до ортопедични изделия и хирургични интервенции като епифизиодеза или процедури за удължаване на крайниците.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес