Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 открития край египетските пирамиди, които шокираха умовете на велики учени

05 октомври 2024, 07:00 часа

Египетските пирамиди са вечните свидетели на древна цивилизация, пазейки в стените си тайни, които вълнуват умовете на изследователите от векове. Замръзнали в пясъците от хилядолетия, тези величествени структури продължават да представят мистерии, които ще ви спрат дъха.

Някои находки, като необичайни устройства или инструменти, може да показват, че древните египтяни са използвали технологии, които съвременната наука все още не може да обясни. Това предизвиква страх от неизвестното. Необяснимостта, заплахите за установените вярвания и връзките с неизвестни или мистични аспекти могат да предизвикат безпокойство сред учените, което ги кара да подхождат предпазливо към изследването на мистериозните находки в египетските пирамиди.

 

Още: Находка: Откриха тайни помещения под пирамидите

"Книга на мъртвите"

В началото на 2023 г. светът беше шокиран от новината: 16-метров папирусен свитък беше открит в Сакара, до пирамидата на Джосер, един от първите фараони на Египет. Въпреки плашещото име "Книга на мъртвите", този артефакт няма нищо общо с възкресението. Всъщност това беше своеобразен пътеводител за пътуване в отвъдното.

Свитъкът, един от най-подробните, намирани някога, е бил предназначен за Ахмос, член на благородството, чието име е споменато в текста повече от 260 пъти. Яхмос е живял около 300 г. пр. н. е. и този свитък е поставен в неговия саркофаг, за да му помогне през изпитанията на задгробния живот.

 

Още: Разкриха тайната на пирамидите и какво е помогнало да бъдат построени

Черни кутии на "извънземни"

Сред пясъчните дюни, разположени на юг от Гиза, близо до величествените пирамиди, учените се натъкнаха на невероятна находка - 24 масивни черни кутии, изсечени от масивен гранит. Всяка от тях тежи повече от 100 тона, като гигантски сандъци, скрити в пясъците на времето.

Прецизността на обработката на твърдия камък изумяват изследователите. Подобно умение изглежда надхвърля познатата технология на Древен Египет. Засега тези гигантски гранитни сандъци мълчат, а предназначението им остава загадка.

 

Още: На колко години е най-старата пирамида в света?

Лодки за пътуване до отвъдното

Лодките са открити близо до една от пирамидите. Възрастта им се оценява на 3000 години. Тези лодки, открити в Абидос, са предназначени да транспортират фараоните до отвъдното. Открити са общо 14 такива съда, чиято дължина варира от 18 до 25 метра. Всяка от тях може да побере до 30 гребци. Тази внушителна флота изумява историците със своя мащаб и техническа сложност.

 

"Крещящата" мумия

Една от тайните на древен Египет е свързана с мистериозна мумия, открита през 1935 г. в гробницата на Сенмут, архитект от времето на кралица Хатшепсут. Дървеният ковчег съдържал останките на жена, но лицето й било изкривено от страдалческа гримаса, напомняща за известния „Писък“ на Едвард Мунк.

 

Древноегипетска книга със заклинания

През 70-те години на миналия век изследователи откриха древна книга, написана на коптски, датираща от 7-8 век. Въпреки че текстът ѝ все още не е напълно дешифриран, учените вече са разпознали „магии“ за много случаи: от прогонване на зли духове до любовни магии и проклятия.

Тази находка, макар и не толкова впечатляваща, дава ценна представа за духовния свят на древните египтяни.

Древен Египет е не само пирамиди и фараони, но и прекрасен свят на митове, богове и магия. Вярата в неземните сили е проникнала във всеки аспект от египетския живот и археологическите находки потвърждават това.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес