Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неща в тялото, които се променят, когато сърцето ни е разбито

02 ноември 2023, 18:44 часа

Счупеното сърце не е просто метафора - то може да има дълбоки последици за тялото и ума. Когато изпитваме емоционална болка от загуба на любов или дълбоко разочарование, това предизвиква каскада от физиологични и психологически промени.

Ето пет неща в тялото, които се променят, когато сърцето ни е разбито:

Увеличават се хормоните на стреса: Емоционалният смут при разбито сърце води до повишаване на хормоните на стреса, особено на кортизола. Това може да доведе до повишена тревожност, безсъние и дори физически симптоми като сърцебиене и повишено кръвно налягане. Хроничният стрес може да има вредно въздействие върху организма, като допринася за различни здравословни проблеми.

Как да се справите с разбито сърце?

Отслабена имунна система: Имунната система може да бъде компрометирана при счупване на сърцето. Продължителният емоционален стрес може да намали способността на организма да се бори с инфекциите и болестите, което прави хората по-податливи на настинки, грип и други здравословни проблеми.

Нарушения на съня: Емоционалният стрес и нахлуващите мисли, свързани с разбитото сърце, могат да нарушат режима на съня. Безсънието или некачественият сън са често срещани, което води до умора през деня и повишен риск от психични проблеми, като депресия и тревожност.

Променена мозъчна химия: Разбитото сърце може да повлияе на химията на мозъка, което води до дисбаланс на невротрансмитери като серотонин и допамин. Това може да доведе до симптоми, подобни на клиничната депресия, включително постоянна тъга, загуба на интерес към дейности и промени в апетита и енергийните нива.

Любовта няма нищо общо с това: Какво е „синдром на разбито сърце“ и защо е опасен?

Физическа болка: Това не е само емоционална болка; разбитото сърце може да се прояви и физически. Изследователите са установили, че мозъкът обработва емоционалната и физическата болка по сходен начин. Възприемането на сърдечната болка може да предизвика действителен физически дискомфорт в гърдите, понякога наричан "синдром на разбитото сърце" или кардиомиопатия такотсубо, който може да имитира симптомите на сърдечен удар.

Тези физиологични промени са свидетелство за взаимосвързаността на ума и тялото. Лечението на разбито сърце включва не само справяне с емоционалната болка, но и грижа за физическото здраве. Стратегии като физически упражнения, техники за релаксация, социална подкрепа и търсене на професионална помощ могат да помогнат за смекчаване на физическото и емоционалното натоварване от разбитото сърце.

Когато сърцето ни е разбито, това предизвиква сложна верига от реакции в организма - от приток на хормони на стреса до отслабен имунитет и променена мозъчна химия. Разпознаването на тези промени и предприемането на мерки за справяне с тях е от съществено значение за излекуването и продължаването напред след преживяна емоционална болка.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес