Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неща от които си мислим, че имаме нужда, за да сме щастливи, но не е така

03 юни 2021, 08:00 часа

Когато избираме да сме щастливи, си мислим, че казваме „да“ на щастието и „не“ на рутината, негативните мисли и лошите взаимоотношения. В тази статия ще ви представим 5 неща, от които не се нуждаете, за да бъдете щастливи.

Искаме да бъдем разположени към всички

Това на практика не е възможно. Със сигурност, ако искате да се разбирате с всички и да им угаждате, ще загубите себе си. Най-малкото, всеки човек малко или много е егоист и се стреми към задоволяване на своите нужди, без да се интересува от останалите. 

Всичко да става по лесен начин

Истината е, че когато постигаме нещата по трудния начин, това ни прави по-щастливи и по-удовлетворени.  Това е така, защото тези неща ни определят. Освен това, ако всичко ни се случва лесно, няма дори да забелязваме щастието и да го разпознаваме. 

Сигурност

Понякога сме склонни сами да си изградим преградите, които ни пречат да постигнем мечтите си. Това най-често се дължи на страховете, съмненията и очакванията на другите. Да, хубаво е да имаме граници на възможностите си, но пък е добре и да ги прекрачваме в рамките на разумното. Когато се развиваме, ние сме щастливи.

Сравняване с другите

Един сигурен знак, че не сме щастливи, е когато се сравняваме с другите. Приемаме всеки като конкуренция и тогава нашият свят се свива. Така, получаваме комплекси за външния си вид, материалното състояние, постиженията и работата. Не е нужно да се състезаваме с другите, а със себе си, за да бъдем щастливи.  Другото нещо, което може да се приеме като следствие от това, е да имаме постоянно контрол над нещата и да сме нещастни, когато го изгубим. Истината е, че когато контролираме, ние не можем да се отпуснем и да се „пуснем по течението“. Все пак, няма и как винаги да контролираме всичко. В крайна сметка, трябва да се съгласите, че най-големите радости са именно неочакваните неща и изненади.

Търсене на одобрение

Да, връзките с любимия, роднините и приятелите са хубаво нещо, но на първо място щастието идва от нас самите. То не зависи от факторите около нас или от мнението на другите. Когато това не е така, лесно ставаме уязвими. Не всички хора са добронамерени и за такива ставаме лесна плячка. Те лесно могат да ни наранят, когато усещането ни за сигурност, щастие и самочувствие зависи от външни фактори и одобрението на другите. 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес