Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 начина да си починете, когато имате само 10 минути на разположение

09 октомври 2024, 14:00 часа

Кога за последен път успяхте да се отпуснете наистина? Ако не можете да си спомните, вероятно е крайно време да си вземете почивка. Прекалено многото стрес без облекчение може да прекъсне съня, да изчерпа енергията ви, да причини мозъчна мъгла и с течение на времето да доведе до сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет тип 2, тревожност и др

Въпреки че един час (или повече) почивка би бил фантастичен, истината е, че ако използвате времето стратегически, 10 минути са достатъчни, за да се отървете от стреса. Ето няколко добри начина да се отпуснете, когато часовникът тиктака. (Подсказка: скролването в социалните мрежи не е в списъка.)

1. Направете малко йога

Още: Туристическият сезон в Гърция се увеличава

Едночасовият урок по йога е чудесен, но можете да извлечете някои от ползите от облекчаването на стреса за много по-малко време. Изследванията показват, че дори само 10 минути на ден могат да облекчат дискомфорта в очите, гърба, бедрата и врата и да подобрят настроението.

2. Направете няколко дълбоки вдишвания

Изглежда толкова просто, но дълбокото дишане всъщност е мощен инструмент, който ви помага да се успокоите. Изследванията показват, че то може да понижи кръвното налягане и да облекчи както хроничния, така и моментния стрес. Съществуват много подходи за дълбоко дишане; една проста техника - дишане в кутия - се използва дори от военните.

3. Опитайте водена медитация

Още: Тежък работен ден? Ето няколко лесни начина да се отпуснете

Медитацията може да изглежда плашеща, затова е добре да започнете с кратка, водена медитация. Медитацията може да ви помогне да успокоите мислите си. Дори само 10 минути на ден могат да ви помогнат да се отпуснете и да се съсредоточите по-добре.

4. Разходете се

Да, дори 10 минути бързо ходене на ден е ефективен начин за охлаждане, сочат изследвания. Освен това редовните физически упражнения помагат да се държат настрана депресията и тревожността. Включете кратки разходки след хранене, които също помагат за управлението на кръвната захар и дори за дълголетието.

5. Обадете се на някого

Още: Седем вида почивка, от които се нуждаете, за да се почувствате отново във форма

Наличието на социална подкрепа помага по два начина: Тя може да облекчи стреса в момента и да повиши устойчивостта ви към бъдещи стресови моменти. Обадете се на най-добрата си приятелка или приятел, с когото не сте говорили отдавна. Има неща, които можете да направите, включително доброволческа дейност или присъединяване към група, като например клуб за книги.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес