Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 начина да облекчим бързо киселините

18 декември 2021, 14:40 часа

Киселините могат да бъдат истинско мъчение. Те причиняват болки в гърдите и остават един неприятен и горчив вкус в устата. Парещата болка остава тлееща и това допълнително усилва дискомфорта. Киселините се причиняват от няколко вида храни. Сред тях са чесън, кафе, чай, лук, подправки, цитруси, горски плодове, зеленчуци и други.  Ето и какво можете да направите, за да облекчите състоянието си.

Хранете се по-често, но на малки порции

Колкото по-малки порции хапвате, толкова по-лесно ще обработите храната. Големите порции храна от своя страна съдържат и много мазнини, които трудно се обработват и са сред основните причини за появата на киселинен рефлукс. За да избегнете това са хранете по 5-6 пъти на ден с няколко хапки. Избягвайте и храните, за които сте забелязали, че ви причиняват киселини.

Ябълков пектин

Това е екстракт от ябълки, който има консистенция, подобна на желе. Той има свойството да намалява нивата на холестерола, но и да потиска киселините. Ако знаете, че ви предстои обилна вечеря, то можете да се подготвите. На гладно вземете разтворен пектин в чаша вода или пък кисело мляко. Той ще образува тънък филм върху стомашната лигавица и това ще предотврати появата на киселини по естествен път.

Стойте изправени

Ако имате възможност, стойте изправени, когато получавате киселини. Лежането и облягането назад само ще влошат рефлукса. Опитайте се да постоите изправени, докато кризата отмине. Когато сте легнали, няма какво да накара киселините да се върнат в стомаха. Изправеното положение помага на този процес и просто използвате гравитацията по този начин.

Хранете се в малки съдове

Ако ви е трудно да намалите обема на храната, който поемате, то я слагайте в по-малки съдове. По този начин ще можете да се контролирате и ще ви е трудно да ги претрупате. Опитайте се да премахнете и киселините, за които сте сигурни, че ви причиняват киселини. Не ги включвайте и в тези порции.

Вземете лекарство за киселините

Ако нищо от това, което изброихме по-горе не ви подейства, то се консултирайте с лекар. Той ще ви посъветва кое е най-доброто лекарство за вас и как да облекчите тези състояния. Добре е да го направите, въпреки че можете да откриете такива лекарства и без лекарска рецепта. Това е сериозен проблем и консултацията с гастроентеролог е най-доброто нещо, което можете да направите за вас и здравето си.

Появата на киселините не трябва да се пренебрегва. Веднъж появили се този проблем, той ще остане ваш спътник. Поради тази причина е важно да вземете мерки навреме, за да не се задълбочи проблемът ви още повече.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес