Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 мита за побеляването

31 януари 2022, 08:50 часа

Със сигурност сте чували много слухове за побелялата коса, които може да звучат много логично или напълно трудно за вярване, но дойде моментът да си ги изясните и да имате повече информация, която ще ви помогне да решите дали предпочитате да я боядисате? 

Да започваме!

На каква възраст започва да се появява сива коса?

Първият мит! Много често хората си задават този въпрос и отговорът им често е грешен. Няма конкретна възраст, в която започват да се появяват побелели косми. Най-често е при хора след 50, но при някой дори след 25-30...

Генетичните фактори и начинът на живот (диета, управление на стреса и брой часове сън дневно) на хората са тези, които влияят най-вече върху така наречената преждевременна или забавена поява на сива коса, така че случаят на всеки човек е уникален.

Да имаш побеляла коса означава, че ти липсва витамин В12

Възможно е. Наличието на много бели косми преди 35-годишна възраст може да е не само наследствен фактор, но може да е и липса на витамин В12, според изследване, публикувано ( още през 1986 г.) в списание Archives of Dermatology.

Така че би било добра идея да отидете при специализиран диетолог и лекар, който да ви помогне да определите дали във вашия случай консумацията на този витамин може да ви помогне да забавите депигментацията на косата си.

Сивата коса расте по-бързо от боядисаната

Все още няма достатъчно изследвания, за да се знае точно дали това е част от митовете, или реалностите за сивата коса. Това, което знаем е, че може да помогнете на косата ви да расте по-бързо, като я подстригвате редовно (на всеки два месеца и половина, за предпочитане), да имате здравословна и балансирана диета (богата на протеини, витамини, желязо и минерали), да я подхранвате с процедури за коса според вашия тип коса и че трябва избягвате да злоупотребявате с топлинни инструменти.

Побелялата коса не опада 

Друго погрешно схващане! Фактът, че побелялата коса има тенденция да изглежда по-гъста от останалата част от косата ви, в никакъв случай не означава, че никога не може да падне.

Консумацията на тютюн и алкохол увеличава количеството сива коса, която може да се появи

Злоупотребата с тях е свързана със суха кожа и коса (алкохолът дехидратира повече, отколкото си представяте, затова ви препоръчваме да пиете алкохол умерено и да приемате достатъчно вода на ден) и въпреки че не можем да считаме тези вещества отговорни за появата на побеляла коса, бъдете сигурни, че не правят нищо добро за красотата ви.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес