Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 компреса, с които бързо ще победите главоболието

22 февруари 2022, 10:45 часа

Мигрената представлява пулсиращо главоболие, което често е придружено от гадене, повръщане и прекомерна чувствителност към светлина и звук.

Според експертите от клиника Майо все още не са установени точните причини за това неприятно състояние. Често пациентите сами забелязват какво точно провокира пристъпите.

Различни фактори може да отключат мигрена: от хормонални промени до стрес и от ярка светлина до промени в атмосферното налягане.

Ето и 5 домашни средства за облекчаване на главоболието, които могат да се прилагат под формата на компрес.

1. Мехлем на основата на ментол

Може да използвате готов ментолов мехлем или смес от няколко капки етерично ментово масло и кокосово масло.
Нанесете тази смес върху слепоочията и челото. Може да се приложи и под формата на компрес.

2. Компрес с лед и бананова кора

На пръв поглед този метод може да изглежда странен. Въпреки това, ледът, увит в бананова кора, е средство за бързо облекчаване на главоболието. Лекарите препоръчват прилагането на компреса върху главата и шията.

3. Масло от лавандула

Лавандулата намалява раздразнителността, подобрява настроението, отпуска мускулите и облекчава напрежението.

Само две капки лавандула, разредени в малка купа с вряща вода, могат да облекчат симптомите на мигрена. Просто вдишайте изпаренията на лавандула и усетете облекчението. Доказано е, че 15-минутното вдишване на пари от лавандула е безопасно и ефективно средство за лечение на мигрена.

Може да опитате и с лавандулов компрес - поставете 2-3 капки масло от лавандула върху влажна кърпа. Приложете компреса върху челото.

4. Фъстъчено масло и джинджифил

Тази смес може да изглежда странна, но някои лекари твърдят, че тя може да бъде изключително ефективна в борбата с мигрената. Пригответе паста от фъстъчено масло и настърган джинджифил и нанесете върху памучна кърпа и след това направете компрес на челото.

Този лек набавя на тялото магнезий и аргинин. Страдащите от мигрена често имат дефицит на магнезий, а аргининът действа като вазодилататор, така че няма да навреди и консумацията на 1-2 лъжички от нея.

5. Топъл компрес на врата

Мускулното напрежение може да предизвика пристъпи на мигрена. Загрявайте и разтягайте мускулите на врата си за 20 минути всеки ден, за да предотвратите пристъпите и да намалите болката. Може да използвате и топъл компрес.

Експертите препоръчват следните упражнения: наклонете главата напред, назад, надясно и наляво, като задържате във всяка позиция за 5 секунди, след което отпуснете мускулите за 5 секунди. Можете също да опитате други упражнения за разтягане.

Но освен това е препоръчително да включите и следните 3 храни в менюто си.

1. Зехтин

Скорошно проучване установи, че зехтинът, подобно на рибеното масло, е ефективен за намаляване на честотата, продължителността и интензивността на мигренозни пристъпи при възрастни. Причината за това е високото съдържание на омега-3 полиненаситени мастни киселини в него, които помагат за регулиране на хормоните, съсирването на кръвта и отпускането на стените на артериите.

2. Ленено семе

Ленените семена са били използвани като храна с лечебна цел още в древен Египет. Препоръчват се като средство за понижаване нивата на холестерола и прочистване на организма, при лечение на запек, болки в гърдите, горещи вълни и мигрена.

Лененото семе е с високо съдържание на фибри и омега-3 мастни киселини, които подобряват мозъчната функция и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Може да го добавите към смутита, салати, овесени ядки или просто да го пиете с вода. Редовната му консумация намалява честотата на пристъпите на мигрена.

3. Мед

Според скорошни изследвания ежедневната консумация на 2 чаени лъжички натурален мед може да предотврати пристъпите на мигрена. Препоръчително е да изядете една супена лъжица мед още при появата на първите признаци на мигрена.

Важно: Информацията, предоставена в тази статия, не е заместител на съвет или диагноза, поставени от лекар, както и на професионална медицинска помощ. Ако имате някакви здравословни проблеми, незабавно се свържете със специалист.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес