Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 хранителни навика за скоростно сваляне на килограми след 50 г.

22 юни 2023, 13:00 часа

5 хранителни навика за бързо отслабване след 50

Възпрепятстването на внезапните покачвания и сваляния на кръвната захар след навършване на 50 години е от решаващо значение - това може да има значителен ефект върху вашите усилия за отслабване според специалистите.

"Независимо дали страдате от диабет или не, начинът, по който се храните, оказва влияние върху кръвната захар и може да доведе до освобождаването на невротрансмитери. Когато става въпрос за отслабване, кортизолът - известен още като хормонът на коремните мазнини - е този, който наистина предизвиква проблеми. Производството на излишен кортизол поради ниски нива на кръвната захар започва верижна реакция, която води до натрупване на тегло, особено около корема, в ключов момент от живота, когато настъпват други хормонални промени", обясняват те.

Кортизолът може да увеличи възпалението, което прави процесът на отслабване по-труден. Освен това той подлага тялото на стрес, който активира отделянето на още повече кортизол, създавайки "закръглен" ефект.

"Ако успеете да контролирате повишаването на кръвната захар, можете да започнете да отслабвате с по-голяма скорост", казват Тами и Лиси Лакатос, известни още като The Nutrition Twins.

Хранене само на обяд - ползи и вреди

Ето няколко хранителни навика, които те препоръчват, за да намалите повишаването на кръвната захар и да постигнете идеалното си тегло след 50 години:

1. Включете повече белтъчини в хранителния си режим

Белтъчините са важни за контролирането на кръвната захар и насищането. Включете храни като яйца, риба, пуешко месо и зехтин във вашата диета, за да получите необходимото количество белтъчини.

2. Избягвайте преработените въглехидрати

Преработените въглехидрати, като бял хляб, бисквити и сладкиши, могат да предизвикат рязък скок в кръвната захар. Заменете ги с пълнозърнести продукти, като цели зърна, киноа и овесени ядки, които осигуряват по-стабилно ниво на кръвната захар.

3. Употребявайте здравословни мазнини

Здравословните мазнини, като авокадо, ядки и маслиново масло, помагат за контролиране на кръвната захар и засищането. Включете ги във вашата диета, но с мярка, тъй като са богати на калории.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

4. Предпочитайте храни с нисък гликемичен индекс

Храните с нисък гликемичен индекс, като зеленчуци, ягоди и цитрусови плодове, се разграждат по-бавно и не предизвикват рязък скок в кръвната захар. Включете ги във вашата диета, за да поддържате стабилно ниво на кръвната захар.

5. Практикувайте умерено физическо упражнение

Физическото упражнение помага за контролиране на кръвната захар и намаляване на кортизола. Изберете активности, които ви забавляват и които можете да включите в ежедневния си режим, като разходка, плуване или йога.

Спазването на тези хранителни навици може да ви помогне да намалите повишаването на кръвната захар и да постигнете своето идеално тегло след 50 години. Започнете веднага и се насладете на по-здрав начин на живот!

Мария Борисова
Мария Борисова Отговорен редактор
Новините днес