Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 хранителни грешки, които провалят опитите ви да отслабнете

18 декември 2021, 13:35 часа

Здравословното хранене е спорен въпрос. По пътя към съвършенството можете да попаднете в капан от заблуди и грешки. Как наистина се ориентирате към здравословна диета?

1.            Не следите размера на порциите

Съществува погрешно схващане, че ако храната е здравословна, тогава тя може да се консумира в неограничени количества. Не е правилно. А здравословните храни като зърнени храни, пълнозърнести храни, тестени изделия и захаросани плодове, които се консумират без мярка, могат да повлияят негативно на резултата от сваляне на килограми.

Важно е да запомните, че етикетите показват съдържанието на калории на 100 g непреработена храна, а теглото на сухата / сурова и готова храна може да варира значително.

2.            Не взимате предвид калоричното съдържание на сосовете

Колко е хубаво да мислиш, че малко сос няма да повлияе на калоричното съдържание на храната ти! Но в действителност сосовете, които купуваме в супермаркетите, са мазни и много калорични.

Ако нямате сили да се откажете от любимия кетчуп, можете да използвате обикновена доматена паста, а вместо майонеза да си направите сами бял сос от кисело мляко + горчица.

3.            Акцент – върху нискомаслените продукти

Млечните и киселите нискомаслени млечни продукти не допринасят за загуба на тегло, а напротив, принуждават ви да консумирате повече калории.

Нискомаслените храни не създават усещане за ситост, а витамините и микроелементите в състава им се усвояват от тялото трудно . В резултат на това, след консумация на такива храни, бързо ще огладнеете.

Купувайте пълномаслени млечни продукти.

Следете какво е  съдържанието на протеини, мазнини, въглехидрати.

Някои храни с ниско съдържание на мазнини съдържат захар (това е посочено на опаковката), което увеличава съдържанието на калории.

4.            Пристрастяване към пържени храни

Растителното масло, необходимо за пържене, увеличава в пъти калоричното съдържание на храната.

Използвайте алтернативни методи на готвене: печене във фурната, варене на пара.

Използвайте тиган с незалепващо покритие, с който ще можете да пържите без масло.

5.            Излишък от полезни сладкиши

Често срещан съвет е да замените сладкиши и бисквитки със здравословни закуски като ядки и сушени плодове. Разбира се, те съдържат повече полезни съединения, но тяхното калорично съдържание няма да ви хареса. Една шепа орехи (30 г) съдържа 196 kcal, шепа фурми – 80 kcal.

Не се увличайте със сушени плодове и ядки.

Преди закуска измерете порцията и пребройте калориите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес