Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни, чието съхранение в хладилник може да доведе до отравяне

21 септември 2024, 14:00 часа

Малко хора знаят, че някои храни не могат да се съхраняват в хладилника, в противен случай в тях ще се образуват микроби, които могат да убият човек.

Трудно е да си представим живота без хладилник, защото благодарение на него храната запазва свежестта си по-дълго. С появата на това чудо на технологията хората започнаха да влагат всичко в него. Освен хранителни стоки, момичетата дори съхраняват козметика в хладилника. Въпреки това е по-добре да не поставяте някои неща на студено, ако не искате проблеми.

 

Още: Какво да ядем през есента за железен имунитет: Топ 5 на най-добрите храни

Картофите не трябва да се държат на студено

По някаква причина картофите често се съхраняват в хладилника, но това е погрешно и дори опасно. Най-добре е да изберете сухо, тъмно и леко прохладно място за съхранение. Ако замразите картофи, това ще повлияе на вкуса им. При температури под три градуса в клубените се появява глюкоза, което със сигурност ще добави сладост. Също така, при варене на замразени картофи в тях се образуват канцерогени, които са опасни за човешкото тяло.

 

Защо авокадото не трябва да се слага в хладилник

Още: Лекар: Яжте всеки ден тези храни, те предпазват от деменция и висок холестерол

По правило авокадото се продава незряло. Не трябва да го поставяте в хладилника у дома, в противен случай процесът на зреене ще спре. Неузрелите плодове авокадо съдържат персин, растителен токсин, който е много опасен за здравето. В големи дози персинът може да причини задушаване или да предизвика алергична реакция. Най-добре е да оставите плодовете на сухо място, за да узреят.

 

Лукът няма място в хладилника

Подобно на картофите, лукът предпочита да лежи и да чака на тъмно, сухо и хладно място, но не и в хладилника. Факт е, че при ниски температури и висока влажност върху него бързо се образува мухъл, който може да не се вижда на пръв поглед. Но лесно може да навреди на човек. Важно е да се отбележи, че въпреки приликата в съхранението, по-добре е да държите картофите и лука далеч един от друг, в противен случай те бързо ще се развалят.

Още: 7 прости хранителни навика, които свалят холестерола

 

Може ли джинджифилът да се слага в хладилник?

Джинджифилът съдържа голямо количество влага, така че когато попадне в хладилника, върху него бързо започва да се образува мухъл. Дори и да отрежете петната отгоре, това няма да помогне, защото токсините вече ще проникнат в продукта. Ако ядете този джинджифил, лесно можете да се отровите или да получите бъбречна недостатъчност.

 

Оризът няма място на студено

В никакъв случай свареният ориз не трябва да се държи в хладилника повече от един ден. Този продукт много бързо плесенясва, което може да доведе до отравяне. По-добре е да сготвите малка порция ориз за ядене наведнъж. По този начин можете да минимизирате рисковете за тялото и да получите ползите от този продукт.

За да не навредите на тялото, трябва да знаете при какви условия трябва да се съхраняват определени продукти, за да сте сигурни в безопасността на вашата храна.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес