Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 употреби на алуминиевото фолио, за които не сте подозирали

08 декември 2020, 09:43 часа

Знаете ли, че алуминиевото фолио има и други приложения, освен опаковане на остатъци от храна или печене на сандвичи? Почти всеки дом има ролка в чекмеджето, но не много хора знаят за какво точно може да им послужи. Ето 4 наистина гениални употреби.

1. Полира сребро

Покрийте мивката или някоя тава с алуминиево фолио и я напълнете с 3-4см много гореща вода. Добавете по 2 супени лъжици сол и сода за хляб. Внимателно пуснете своите сребърни предмети в течността, като се уверите, че те се допират в алуминиевото фолио. Чрез процес, известен като йонен обмен, потъмняването ще изчезне за броени минути.

2. За чистене на загорели тави и тигани

Не е необходимо да накисвате „пострадалите” тенджери и тави в мивка за цяла нощ. Намокрете посудата, след което поръсете с дебел слой сол или сода за хляб. Вземете малко алуминиево фолио и го използвайте, за да почистите тигана. Изплакнете, подсушете и готово.

КАК СЕ МАХАТ СЛЕДИ ОТ ИЗГОРЯЛО ОТ ТЕНДЖЕРИ И ТАВИ

3. Запазва свежестта на бананите

Подобно на авокадото, бананите като че ли преминават от зелени в презрели само за един ден. По време на процеса на узряване бананите отделят газ, който реагира с кислород, за да ускори процеса. Това се случва най-вече в стъблото. Решението? Използвайте фолио, за да увиете дръжката и да създадете бариера между двете.

4. Наточва ножици

Тъпите ножици са досадни, но е много лесно да ги наточите с алуминиево фолио. Фолиото изглажда грубите петна по ножиците и усъвършенства острия ръб.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес