Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 съвета за гарантиран напредък в кариерата

22 декември 2022, 15:00 часа

Всеки мечтае да получи висока позиция, да бъде по-успешен на работното място. Човек може да започне да работи усърдно, може да покаже собствената си незаменимост с всичките си действия. Логично е да мислим, че така ще бъдем забелязани, че заслугите ни ще станат видими за всички. Но всичко това няма да помогне да получим очакваното.

Оказва се, че кариерното израстване може да бъде постигнато не от служителя, който е незаменим, а от този, който следва определени правила.

1. Станете по-недостъпни

Този който желае да стигне до повишение, трябва да устои на изкушението да поддържа връзка денонощно. Той трябва да определи времето, в което може да отговаря на съобщения и обаждания, да решава работни проблеми. Част от проблемите, обаче, изискват незабавни действия.

Но в други ситуации е по-добре да отговорите на всички заявки в определеното време. Тогава ръководството ще разбере, че човек цени себе си, времето си. Те също ще уважават него и времето му.

Kак да се възстановим и да не мислим за работа по време на дългоочакваните празници?

2. Първо да откаже, после да се съгласи

Човек не трябва да се разкъсва между многото ангажименти, да изпълнява всички инструкции, които ръководството му дава. Трябва да се откаже от нещо, за да може да се съсредоточи върху ключови задачи.

В същото време е важно той да обясни защо е отказал, както и да поеме инициативата, да предложи на своя ръководител своята помощ, когато е възможно. Шефовете ще харесат този подход, а и ще бъде от полза за самия човек, тъй като той ще получи достъп до нови възможности, които ще го изведат на различно, по-високо ниво.

3. Изразете желанията си

Можете да постигнете повишение, ако обсъдите този въпрос не само с прекия си ръководител. Можете да се свържете с други шефове, в отдела за персонал.

Важно е да се представите правилно, за да получите съгласието на мнозинството за преместване на по-висока длъжност. В този случай ще бъде по-трудно за този, който в момента ви управлява, да попречи на кариерното ви израстване.

НИКОГА не трябва да правите тези неща на работа

4. Помогнете да намерите приемник

Този, който желае да се издигне на по-високо ниво, трябва сам да поеме инициативата, да намери някой, на когото да делегира правомощия. Този кандидат е нужно да научи нещо, да му се каже как и какво да прави.

Би било хубаво, ако може да бъде включен в някакъв проект, защото така ще съумее да покаже на практика, че е способен на много. Лидерът в този случай ще забележи, че индивидът може да бъде заменен от някого, че е възможно да му се даде шанс да се издигне в кариерата.

Всички тези препоръки ще ви подпомогнат да се издигнете в йерархията доста бързо. Трябва да ги изпълняваме, да го правим системно. Тогава изпълнението на желанията ни няма да закъснее.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес