Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 популярни храни, които съдържат много повече захар, от колкото предполагате

08 юни 2021, 07:00 часа

В ерата на сериозното затлъстяване у хората, доста от нас се обръщат към по-добра и чиста храна, с цел да спрем възпалителните процеси, предизвикани от рафинирана захар, прости въглехидрати и вредни мазнини. Но знаете ли, че има няколко популярни храни, които ще се изненадате, че съдържат доста захар, от колкото сте очаквали?

1. Консервирани храни

Всъщност, това може би доста от по-възрастното поколение го знаят, защото на село са варили буркани за капачка с различни плодови сокове, зеленчуци и тн. Захарта е естествен консервант, при това сравнително евтин, а и фактът че придава по-интезивен вкус, го прави изключително подходящ да се добавя във всякакви консервирани храни, а големите производители се възползват максимално от това. Даже и най-простите неща, като „смлени домати в консерва“, е възможно да имат добавена захар, затова е важно да четете етикетите.

2. Обезмаслени млечни продукти

Това е сериозен червен флаг, че нещо не е наред. Естествената мазнина на хубав млечен продукт като качествено прясно, кисело мляко или хубаво сирене, е точно това, което придава неустоимия вкус. Когато се отнеме това, всичко става изключително безвкусно, а за да се компенсира тази загуба, се добавя захар. Много по-добре за организма ви би било да използвате продукта в цялата му пълномасленост, вместо обезсмаслен такъв, но с добавена захар. Помислете и проучете това като тема. Малките калории, които спестявате на тялото си, добавят сериозни възпалителни процеси, които за съжаление са придружени с трудно обратими процеси.

3. Сосове

Добавки като кетчуп, майонезени дресинги, всички които идват от шише, купено от магазина, основно преливат със захари и допълнителни консерванти. Това са неща, от които сериозно трябва да стоите далеч, освен ако не сте проучили много добре марката, възгледите ѝ и какво прибавят в състава на продуктите си.

4. Сушени плодове (в опаковка)

Ако не са домашно сушени плодове, стойте далеч от тях. Всички продукти, които идват от пакетче или от магазин за ядки, в насипно състояние, с етикет „сушено манго, сушена кайсия“, са в пълно изобилие от добавена захар. Освен да ви вдигнат рязко инсулина, друго няма да се случи. Не ви се струват изненадващо сладки без причина, така че е по-добре да не ги консумирате

В хранителните магазини има изключително много продукти, които са рекламирани като нискокалорични, здравословни и тн, с цел да закупите продукт, който е полезен. Четете етикетите, сравнявайте, информирайте се и се интересувайте винаги какво купувате.

Адела Петрова
Адела Петрова Отговорен редактор
Новините днес