Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 начина за поливане на стайни растения, ако сте на вилата или на почивка

07 август 2024, 16:25 часа

Не всеки може да остави ключовете от апартамента си на близък роднина или доверен съсед, който да се грижи за растенията му. Изход обаче има, смятат специалистите. Трябва само да използвате няколко трика.

Оставянето на стайни растения без поливане за 2-3 дни, когато отидете някъде за уикенда, изобщо не е страшно, особено след като някои не изискват толкова внимателна грижа. Но какво ще стане, ако искате да заминете за няколко седмици или дори месец? Никой не отмени ваканции и дълги пътувания до страната, особено след като през август просто искате да хванете последните дни на лятото.

Ето някои трикове, които ще помогнат на вашите растения да не страдат от суша.

10-те най-издръжливи стайни растения, които процъфтяват и на тъмно

Изтичаща бутилка

За целта ще ви трябва малка пластмасова бутилка. Обемът може да бъде 500 ml или литър - всичко зависи от размера на растението.

Всичко, което трябва да направите, е да направите малки дупки точно под центъра по целия периметър на бутилката. Така тя ще се превърне в своеобразна лейка. След това внимателно заровете  бутилката в саксията с растението - тя трябва да стои вертикално. Напълнете бутилката с вода преди да тръгнете и отидете на почивката си спокойно. Водата ще излиза бавно, като по този начин ще осигури на вашето растение влага.

Вана с вода

Не всеки знае, но можете да поставите стайни растения във ваната за известно време! Напълнете я с хладка вода 2-3 см и просто поставете саксиите с цветя там.

Уверете се, че саксиите ви имат дупки на дъното, за да може водата да захранва корените. Ако вашата вана не получава слънчева светлина, тогава кухненската мивка може да е най-добрият ви вариант. Можете също така да поставите растенията върху кърпа, за да предотвратите повреда на повърхността на ваната и мивката, докато ви няма.

ТОП 5 стайни растения за вашия дом

Комплекти за автоматично поливане

В магазините можете да купите интелигентна система за автоматично поливане на растения. Има много опции - от прости дизайни с малък маркуч до специална система, която може да се управлява с помощта на смартфон. Тази опция е особено подходяща за тези, които често пътуват по работа.

Отворен балкон

Ако имате балкон, можете да преместите стайните растения там. Вижте прогнозата за времето за следващите дни - ако се очаква да вали, значи е добре.

Дъждовните капки ще паднат върху растенията, плюс трябва да се вземе предвид и влажният въздух. Всичко това ще им помогне да си набавят нужната влага. Разбира се, ако се очаква топлина по време на вашето отсъствие, тогава е по-добре да скриете саксиите с цветя в апартамент със завеси.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес