Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 малко известни странични ефекта от консумацията на кайсии

21 юли 2021, 23:50 часа

Кайсиите са не само вкусни, но и полезни заради невероятните им ползи за здравето ни. Поради високото си съдържание на калий, те подпомагат работата на сърдечната система, предпазвайки я от болести и укрепвайки кръвоносните съдове. А фосфорът и магнезият в тях активират процесите на мозъчната дейност и подобряват паметта. Освен това кайсиите са полезни за зрението. Достатъчно е да консумирате по 3-4 плода на ден, за да извлечете всички тези ползи от тях.

Между другото, редовната консумация на кайсии също е надеждна превенция срещу развитието на ракови заболявания. Но с целия богат набор от полезни качества, трябва да знаете за опасностите, които се крият в тези плодове.

В определени случаи консумацията им носи вреда. Ето кои са неочакваните странични ефекти от кайсиите.

1. Повишават нивата на кръвната захар

Кайсиите не трябва да се ядат от диабетици поради високото съдържание на захар и глюкоза в тях.

2. Обострят проблемите със стомашно-чревния тракт

Този плод може да провокира обостряне на заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт. Затова диетолозите съветват да се ядат само узрели и големи кайсии (те са по-сладки) и по няколко плода на ден.

Диарията може да бъде предизвикана и от кайсия, ако след консумацията им пиете вода. Опитайте се поне половин час след това да се въздържате от прием на течности.

Не яжте кайсии веднага след основното хранене. Препоръчително е консумацията им да се осъществи един час след хранене.

3. Влошават състоянието при брадикардия

При брадикардия лекарите обикновено препоръчват да спрете да ядете кайсии под всякаква форма.

4. Насърчават напълняването

Ако сте на диета, по-добре е да ядете по-малко кайсии. Голямо количество от тези плодове в храната може да провокира затлъстяване.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес