Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 изпитани начина да се отървете от запека

11 септември 2024, 16:00 часа

Запекът е често срещан проблем, който може да причини дискомфорт и неудовлетвореност. Независимо дали се дължи на диета, стрес или други фактори, има няколко изпитани метода, които помагат за облекчаване на запека. Ето четири ефективни начина да раздвижите перисталтиката:

1. Увеличете приема на фибри

Един от най-ефективните и естествени начини за облекчаване на запека е чрез увеличаване на фибрите в диетата ви. Фибрите придават обем на изпражненията, което улеснява изхождането им. Съществуват два вида фибри: разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри се разтварят във вода и образуват гелообразна субстанция, която помага за омекотяване на изпражненията, докато неразтворимите фибри придават обем и подпомагат движението на изпражненията през храносмилателния тракт. Храните, богати на фибри, включват плодове като ябълки, портокали и горски плодове, зеленчуци като броколи и спанак, пълнозърнести храни като овес и кафяв ориз, както и бобови растения като леща и боб. Препоръчителният дневен прием на фибри е около 25 грама за жените и 38 грама за мъжете.

Още: Защо се появяват и как да лекувате хемороидите

2. Останете хидратирани

Дехидратацията е една от основните причини за запек. Когато организмът ви няма достатъчно вода, дебелото черво абсорбира повече вода от отпадъците, което ги прави по-трудни за изхвърляне. Пиенето на достатъчно течности, особено вода, помага изпражненията да бъдат меки и да се придвижват по-лесно през червата. Стремете се да приемате поне 8 чаши (около 2 литра) вода на ден. Освен това включването на топли течности, като билкови чайове или топла вода с лимон, може допълнително да стимулира движението на червата.

3. Редовни физически упражнения

Физическата активност може да стимулира мускулните контракции в червата, като помага на изпражненията да се движат по-ефективно през храносмилателната система. Умерените упражнения, като ходене, джогинг или каране на колело в продължение на 20-30 минути дневно, могат да направят чудеса за здравето на храносмилателната система. Дори прости дейности като разтягане или йога могат да помогнат за облекчаване на запека, като насърчават релаксацията и подобряват моториката на червата.

Още: Облекчаване на запек и лошо храносмилане с 2-минутен масаж на стомаха

4. Създайте си рутина в банята

Определянето на редовен график за изхождане може да помогне да научите тялото си да изхвърля изпражненията по едно и също време всеки ден. Например ходенето до тоалетната всяка сутрин след закуска може да създаде здравословна рутина. Опитайте се да не пренебрегвате желанието да отидете, тъй като отлагането му може да доведе до по-трудно изхождане на изпражненията. Някои хора смятат, че е полезно да седят на тоалетната за 10-15 минути в определено време всеки ден, за да насърчат изхождането.

Включването на тези методи в ежедневието ви може да ви помогне да предотвратите запека и да поддържате оптималното функциониране на храносмилателната си система.

Кой компот е най-подходящ за разхлабване?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес