Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 знака, че стресът е навлязъл сериозно в живота ви и е време да вземете мерки

19 юли 2022, 21:05 часа

Стресът е неминуема част от нашето ежедневие. В малки количества стресът е в състояние да ни помогне да бъдем по-продуктивни. В други моменти обаче стресът се оказва постоянен. Семейство, работа, здравословни проблеми, неразбирателства в любовта и други.

Много са причините за това. Имаме склонност да неглижираме различните признаци на стрес, докато в един момент не станат прекалено силни и не започнат да рушат живота ни.

Усетите ли това по тялото си значи сте изложение на прекомерен стрес

Три знака, че стресът вече прекалено сериозно е навлязъл в живота ви и трябва да му противодействате по някакъв начин.

1. Моделите ви на хранене се променят

Ако сме изложени на по-продължителен стрес, в тялото ни се отделя кортизол. Кортизолът е хормон на стреса, който може да промени нашия апетит. Повишеният кортизол е в състояние да повиши нашия глад за мазни храни, захарни и тестени изделия. Този тип храни представляват моментално гориво за нашето тяло.

Под въздействие на стреса правим грешен избор за храни, а също така обикновено количеството, което консумираме, е в повече. Такова поведение е ясен знак, че не сме в състояние да контролираме стреса или че дори не се опитваме да го правим.

При някои стресирани пък се проявява липсата на апетит. Тази реакция по-скоро е психологическа. Знаците за глад продължават да съществуват и нашето тяло все още се нуждае да бъде подхранено.

Стресът оказва влияние и върху метаболизма. Доказано е, че хората, които са заобиколени от по-голям брой стресови фактори в период от 24 часа горят поне сто калории по-малко от другите.

2. Проблеми със съня

Хроничният стрес оказва забележим ефект на нервната система. За по-дълго време я поддържа в готовност. Ако сме стресирани и напрегнати, заспиваме трудно или се будим нощем по-често. Така се стига до нарушения на качеството на съня ни. Стресираният човек не се наспива пълноценно, а умората ни изнервя още повече.

5 начина, по които стресът влияе на тялото ви

3. Стресът засяга паметта

Ако сме изложени на стрес, много по-трудно е за нас да се фокусираме на значими неща, като учене или работа. Пренебрегваме детайлите. Затова и при стресиращи събития обикновено не помним много ясно случилото се.

Това важи само при силен или хроничен стрес. Умереният стрес подобрява способността ни да учим и да запаметяваме детайли от ситуациите. Нашите спомени също могат да се повлияят от стреса. Стресът може да ни направи уязвими към вярване на фалшива информация за миналото, а това от своя страна променя и спомените ни.

Мозъкът може да прекодира спомените ни така, че е по-лесно нещата да се запомнят погрешно в дългосрочен план. Липсата на храна и сън в резултат на напрежението също се отразяват негативно на концентрацията и паметта ни.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес