Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 специалности, които ще изчезнат до 20 години

16 май 2017, 14:10 часа

Експертите са категорични, че бъдещето принадлежи на роботите. Те ще изземат голяма част от функциите на човека, а много професии ще бъдат напълно автоматизирани. Човечеството вече е ставало свидетел на подобно нещо - по време на Индустриалната революция. Ето защо е важно какво висше образование ще изберат бъдещите млади хора по света. До 20 години пазарът на труда няма да изглежда по същия начин и много специалности просто ще изчезнат. 3 от тях са:

Счетоводство


Ако едно счетоводство може да бъде водено през програмата Quickbooks, счетоводителите стават излишни. Все повече компании оформят и пращат данъчните си отчети онлайн, а изчислението на данъците на физическите лица може да бъде направено изцяло през интернет. Добра алтернатива на тази кариера са финансите, при които има повече динамика.

Туризъм

Нали знаете будките и автоматите по летищата, в които се чеквате? Това е бъдещето и на хотелите. Следването в специалност туризъм е грешка, тъй като тази индустрия и много от услугите в нея лесно могат да бъдат заменени от технологични решения. В бъдеще светът няма да има нужда от рецепционисти и туристически агенти.

Фармация

Рецептата ви лесно може да бъде изпълнена от робот. Технологията е проста и осъществима. Все повече аптеки по света внедряват автоматизирана система за даване на заявки и получаване на лекарства. Затова и няма да има нужда от фармацевти. Ръчното смесване на субстанции все още е проблем, но с развитието на индустрията и този казус ще бъде решен. Вместо фармация, интересуващите се от медицина в бъдеще, е по-разумно да станат лекари.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес